szombat - 2023. szeptember 23.
18 °C
enyhe intenzitású zápor
alapjarat.hu logo
95 660 Ft
100 711 Ft
D 681 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Amikor az Americana találkozik a VIP stílussal, így születik egy nem mindennapi Cadillac

2020. december 29. | 16:41

Ritka, hogy egy amerikai autót kétszer nézzek meg, de erre harmadszor is rávetném szemeimet.

Na nem azért, mert szerintem szép, hanem mert annyira beteg! A szó pozitív értelmében. Ehhez a megjelenéshez már bizony kellenek elvetemült késztetések. Nate nem volt híján a képzelőerőnek. Az autó, melyről ebben a cikkben szó lesz az Appalache hegység környékén, a Riverside Fall Meet 5 nevű rendezvényen parkolt be szépen egy fa alá, hogy számos ember álla kiakadjon, amint elhalad mellette.

1950 Cadillac Series 52 Sedan bőrhuzatos kormánykerék

1950 Cadillac Series 52 Sedan eredeti cikk-cakk mintás üléshuzat

Az autó új korában, 1950-ben Cadillac Series 52 Sedan néven került a piacra, ám amit ez a srác művelt vele, az egy merőben új dimenzióját nyitotta meg a kocsinak. Önmagában Amerikában egy nagybetűs amerikai autó, nem számít túl nagy dobásnak, de hát tudjuk, hogy a tunerek gyógyszere már réges régen elgurult, így születhetett meg ez a hatalmas és egyben botrányosan alacsony négykerekű ladik.

1950 Cadillac Series 52 Sedan amerikai autós találkozón hátsó rész

1950 Cadillac Series 52 Sedan amerikai autós találkozón szemből, sörös dobozzal a kerékíven

Alttag:

A tulajdonossal, Nate-tel készült rövid riportból kiderült, hogy az autó története sokaknak lehet ismerős, akik úgy próbáltak megvenni egy kocsit, hogy a tulajdonost végülis nem igazán érdekelte a biznisz. Persze úgy kezdődött ez is, ahogy a Nagy Könyvben megvan írva, meglátta 
egy találkozón, megdobbant a szíve és tudta, ez a kocsi kell neki. Manapság ezt a profik úgy nevezik, impulzus vásárlás. Na, kinek ismerős még rajtam kívül?

1950 Cadillac Series 52 Sedan amerikai autós találkozón orr rész fentről

1950 Cadillac Series 52 Sedan hátsókerék ültetés

Szóval ott helyben megtörtént az első ajánlattétel, de a tulajdonos nem akart megválni a kocsitól. Nem volt eladó, néhány évvel később azonban, mikorra a modell kellően felkapottá vált, hirtelen mégis meghallgatásra lelt néhány ajánlat, Nate pedig le is csúszott a kocsiról. Ismét eltelt némi idő, csodák csodájára Nate épp a Facebook Market Place pörgetése közben akadt rá ismét az autóra. Miután jól megkapaszkodott, hogy le ne essen a székről, azonnal tárcsázta a számot és a klasszikus “Shut up and take my money” felállásban megvásárolta a kocsit. Csupán 5 év és már úton is volt felé az álomprojekt, a Cadillac, ami az igazi Amerikai autó stílust minden patinájával együtt keveri a japán VIP stílussal. Igen, jól olvasod. Tiszta hülye, aki nem normális!

1950 Cadillac Series 52 Sedan amerikai autós találkozón oldalról

A kocsi jelen állapotában még nem érdemelte ki az igazi JDM VIP státuszt, hiszen néhány apróbb karosszériaelem és sokkal nagyobb számú luxus JDM kiegészítő még hiányzik a listáról, ezekkel fog kiteljesedni az autó stílusának távol-keleti oldala. A torta habján a cseresznye, avagy az építés megkoronázása természetesen a LS swap lesz, azaz egy batár V8-as kerül a motorháztető alá. Az amcsik imádják ezt a receptet, esküszöm, jobban megy, mint a sajtburger. Lassan egy biciklire is szerelnek majd LS motort. 

1950 Cadillac Series 52 Sedan logó közelről

Nos, én akkor már sokkal inkább raknám bele egy GT-R motorját, de ez már csak ízlés dolga. Igazából ilyen autót sem építenék, de mint említettem, ez már most olyan betegül néz ki, hogy nem lehet nem észrevenni. Sokaknak lehet impozáns a patinás részek “korhűen” hagyása, illetve a króm felületek is szépen rendbe lettek szedve. Nekem - bár rettentő rondának találom - az eredeti üléshuzatok és a kormány bőr bevonata szúrta ki a szemem, becsülendő, hogy azokat megőrizte. Bár a jövőben, ha tényleg átesik a szívműtéten a kocsi, biztos, hogy ezek a szivacsos padok inkább életveszélyesek lesznek, mintsem menők. Na sebaj, most még jó!

Ez a 70 éves szedán egy egészen érdekes megközelítés, ráadásul a tulaj még számos ló erejét is beleszuszakolná, még egy turbóról is esett szó, mert hát ugye, miért is ne? 

Amennyiben érdekelnek a Cadillac klasszikusok, nézd meg ezt a bemutatót! Ha a videó nem indulna el, YouTube csatornánkon is megtekintheted.

Modern klasszikussá érett - Ferrari 360 Népautó, Audi-módra – Auto Union 1000

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!