Szélsőségek találkozása – Mercedes W108 Eurowise tuning

Közzétéve:
2019-12-25, 20:30

Az Eurowise megépítette a világ talán legextrémebb S-osztályát: német kasztni, amerikai V8, hot rod stílus, airride. Sokkoló, de legalább annyira lenyűgöző.

Egy vietnámi srác, amerikai stílusban megépített, német veterán autója, amit telepakoltak mindenféle modern technikával – hihetetlen kombináció, amelyet józanésszel elképzelni is nehéz. A lakk fekete állólámpás Merci méltóságteljesen gurul végig a városon, matuzsálemi kora ellenére még mindig tekintélyt parancsol, hangjában és kiállásában van valami vészjósló. A hatalmas tepsi volánjánál elégedett tulaj pöffeszkedik, tudja, hogy még egy ilyen W108-as S-osztály, nincs a világon.

Mercedes W108 Eurowise tuning

Szülei sosem rajongtak a járművekért, az ő fanatizmusa azonban már gyerekkora óta töretlen. Középiskolai évei alatt vásárolta meg első kocsiját, egy 1995-ös Acura GSR-t, amit hiába imádott, egy szerencsétlen véletlen folyamán a sógora totálkárosra törte. Nem tudta sokáig élvezni, lelkesedése azonban nem hagyott alább, újult erővel fogott neki egy 88-as Volkswagen Jetta átalakításának, amit szüleitől kapott. VR6-os motort épített bele, rákapott a tuningolás művészetére és elhatározta, hogy karrierjét is műszaki irányban fogja folytatni. Röviddel később felvették a pennsylvaniai VW Akadémiára.

Mercedes W108 Eurowise tuning

Napközben a márkaszervízben tevékenykedett, szabadidejében pedig ismerősök autóit alakította át, amivel sokkal több pénzt tudott keresni. Így hát adta magát az ötlet, hogy megnyissa a saját műhelyét. Sok egzotikus járművet szabott egyedivé, de barátjával elhatározták, hogy belevágnak egy olyan projektbe, ami minden addiginál extrémebb. Vásároltak egy patika W108-as S-osztályt, amiből egy hot rod stílusú cirkálót kezdtek építeni, alacsonyabbra szabott tetővel, és Rolls-Royceokat idéző „suicide” ajtókkal.

Mercedes W108 Eurowise tuning

Első lépésként nyugdíjazták az eredeti motort, helyére egy 5,3-as LS blokkot szereltek. Már ez is jelentős többletteljesítményt eredményezett, de a tuti kedvéért még megfújták egy 66mm-s Borg Warner turbófeltöltővel. Ehhez 6 fokozatú szekvenciális váltót párosítottak, az autót ekkor már nehezen tudták kategorizálni. Az ódon külsejű limuzinban már komoly versenytechnika lapult.

Mercedes W108 Eurowise tuning

A beltérben szintén különös elegyet alkot a modern és a retro stílus: mindent újrabőröztek, a műszerfal karbon betéteket kapott, de egyértelműen a C63 AMG-ről származó kormánykerék a legszembetűnőbb újítás. A tulajdonos elmondása szerint ez igényelte a legnagyobb fejtörést, mivel meg kellett tartaniuk a komplett kormányoszlopot, nem volt egyszerű összeházasítani a több évtizedes konstrukcióval. Ezek után az elektromos ablakok, a centrálzár és a Bluetooth beszerelése gyerekjátéknak bizonyult.

Mercedes W108 Eurowise tuning

A futóművet nem fixre építették, a használhatóság jegyében levegős rendszert kapott a Merci, büszkék rá, hogy megmaradt a komfortos rugózás, amit az eredeti autóban is imádtak. Az LS-blokk túlsúlya miatt több alkatrészt is meg kellett erősíteniük az első felfüggesztésben. A rengeteg idő, energia és pénz azonban megtérült, az Eurowise Performance annyira pofátlanul, mégis igényesen nyúlt hozzá a veterán limuzinhoz, hogy az már művészet. Lehet sokan szentségtörésnek minősítik az átalakításokat, de azt meg kell hagyni, hogy amerre elgurul a „Terrorbenz” , ott megáll az élet. A világ egyik, ha nem a legkülönlegesebb Mercedese, a restomod műfaj magasiskolája, négy keréken guruló reklám az Eurowise műhelyének!

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

1958 Mercedes-Benz 300d (W189) Adenauer, fekete limuzin, elölnézet, oldalnézet, balról
2019. október 06.
1957-ben a Mercedes átdolgozta a W186-os zászlóshajót. A W189-est „Adeanuer” néven is emlegetik, mely utat mutatott a valaha gyártott legkülönlegesebb Mercedes, a 600-as megszületéséhez.
2019. május 25.
1963-ban a Mercedes bemutatta a valaha volt legelitebb limuzinját, a W100-ast. A luxus csillagból kevesebb, mint 2800 készült, főbb vásárlói hírességek és diktátorok voltak.

További hírek