Végre ismét lehet Mugen-féle Honda Civiced

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2020-08-24, 14:39

Immáron a mezei Civichez is elérhetők a neves tuningcég kiegészítői.

Az aktuális, nemrégiben frissített Honda Civic már önmagában sem egy unalmas autó, de azért jó Civichez méltó módon még egy kis tuningolás után kiállt. A sorozat királya, a Civic Type-R ugyan már gyárilag is elég vad, mégis korábban elérhetővé vált hozzá a Mugen-féle tuning. Mostantól azonban a halandóbb Civic-tulajdonosok is örülhetnek, végre a sima modellekhez is készülnek ütős kiegészítők a Mugennél.

Honda Civic Type-R Mugen tuning
Meg kell hagyni, a Type-R Mugen minden csak nem szolid

Ha töviről hegyire ismered a cég történetét, nyugodtan ugord át ezt a bekezdést, ha nem, akkor itt van egy rövid áttekintés. A Mugen Companyt Soichiro Honda, a márka alapítójának és névadójának fia, Hirotoshi Honda alapította 1973-ban. Kezdetben a cég versenyautókhoz alakított át motorokat és egyéb alkatrészeket, tuningolt erőforrást már a legelső Honda Civicbe is építettek. Sikerüket mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a ’90-es években a Forma-1-ben is megjelentek motorbeszállítóként. Világszerte ismertté a nevüket azonban az tette, hogy valamennyi Hondához készítenek jól kinéző tuningalkatrészeket.

Honda CR-V Mugen tuning
Még a Honda CR-V-hez is akad kiegészítő a Mugen polcain

A Mugen-féle tuning nem merül ki csak látványelemekben, lehet különböző kiegészítőket rendelni a motorhoz, futóműhöz, kormányzáshoz vagy a fékrendszerhez is annak reményében, hogy a beavatkozástól az autó kicsit sportosabb és gyorsabb lesz, mint korábban. Az aktuális Honda Civic esetében az új faceliftes (2019-től) és a ráncfelvarrás előtti modellekhez is kínálnak megoldásokat.

Honda Jazz Mugen tuning
Vagy ha éppen a családi Honda Jazzt tuningolnád, akkor azt is megteheted

A japánoktól megszokottakkal ellentétben a látványelemek külön-külön is megvásárolhatók, nem csak csomagban, így mindenki saját ízlése szerint konfigurálhatja össze a saját autóját, hogy kellő mértékben kiemelkedjen a tömegből. A tuning optikai része állhat karbonból készült hűtőmaszkból, hátsó diffúzorból, látványos hátsó tetőspoilerből vagy éppen az autót körbeérő kötényből.

Honda Civic Mugen tuning
A ráncfelvarrott Civicnek jól áll a Mugen-féle csinosítás

Kérhetők új hátsó LED-es lámpák is, amelyből ráadásul sokféle dizájnvariáció is elérhető. Természetesen kerékszett is van, kétféle 19-es, és ha úgy tetszik, akkor a külső visszapillantó tükrök háza is szénszálból készülhet. A gyári kipufogókat is le lehet cserélni, ami ajánlott is, mivel a Mugen-féle rendszerhez járó hatszögletű kipufogóvégek nagyon durván néznek ki.

Honda Civic Mugen tuning
Nem titkolom, a kipufogóvégek jönnek be leginkább a csomagból

Változtatásokat tetszés szerint a belső térben is véghez lehet vinni, rendelhető Type-R kormány karbon díszítéssel, sportülések, váltófülek, megannyi szőnyeggarnitúra és egyéb díszítőelemek is. Jó hír, hogy a megrendelt alkatrészeket bármelyik hivatalos Honda márkakereskedésben be tudják szerelni, akik valószínűleg a beszerzésben is tudnak segítséget nyújtani.

Kapcsolódó írások

Top 8 tuning felni, amik nélkül értelmetlen az élet
2018. január 22.
Egy autót nem öltöztet jobban semmi, mint azok kerekei. Az öltöztetés királyainak listája pedig igencsak hosszas, de leszűrtem nektek nyolc márkát, amik a legelismertebbek a piacon akár történelmükkel, akár innovációikkal.
Egy Beetle pick-up alapokon – V6-os bogár tuning
2018. szeptember 04.
Német bódé, amcsi alvázzal és motorral egy kanadai fanatikus keze nyomán.

További hírek