2023. február 20. | 10:52

A japán sportautó nem csak Amerika útjain, de világszerte ritkaságnak mondható.

A barn find egy angol kifejezés, amit olyan autókra mondanak, amik hosszas állás után egészen jó állapotban kerülnek elő pajták, garázsok mélyéről. Nálunk talán a legjobb szó erre a pajtalelet, bár nem fedi pontosan.

A lényeg, hogy évek óta elfelejtett autókról van szó, amiket lelkes gyűjtők vagy restaurátorok előtúrnak és adnak nekik még egy esélyt. A felújítás után pedig ismét kuriózumként tündökölhetnek, esetenként elképesztően kevés megtett kilométerrel.

Egy ilyen autó került most nem rég a WD Detailing kezébe is, ahol elkezdték kivakarni 22 évnyi kosz alól. Az alany egy 1974-es Datsun 260Z, ami új korában sem volt egy elterjedt autó.

Összesen 4 évigy gyártották a modellt és Amerikába mindössze szűk egy évig forgalmazták, tehát nem lett tömegmodell. Ahogy ezt a felújításra szánt darabot sem Amerikában szerezték a lelkes felújítók.

Egy importautókkal foglalkozó kereskedő a kollekcióját kellett felszámolja és két napja volt eladogatni gyűjteményét. Pajtából és raktárakból egyaránt kerültek elő különlegességek, innen érkezett 22 év állás után ez a Datsun is.

Ahogy elkezdték a munkát, már egy alapos mosás után szemmel látható eredményeket értek el, de itt még nem álltak meg. Az egész belsőt kivakarták, a kárpit alatt is kitisztították az auttót.

Ezután kapott polírozást, az ülések, a műszerfal és a kormány teljes szakszerű mosását. Bár a rozsdát és a kárpitokban lévő szakadásokat ez nem tüntette el, az egy jóval nagyobb volumenű munka lenne, az autó így is gyönyörű lett.

A munkálatok közben meg is próbálták beindítani a 22 éve álló autót, de nem igazán hagyta magát. Az első gondokat megoldották az önindító és az akkumulátor cseréjével, amitől a motor már egészen szépen tekert.

Ez azonban nem volt még elég, így elkezdtek utánamenni a gyújtás működésének, ahol szintén nem találtak problémát. Emiatt el is engedték az indítást és nézőiktől kértek segítséget ezzel kapcsolatban, hiszen ők inkább a tisztítás részéhez értenek, de szeretnék látni működés közben az autót.

Bár nagyjarészt gyönyörű állapotúra tudják restaurálni, a 260Z mechanikai részéhez most külön műhelyt keresnek. Ha nem találnak, akkor el kell engedjék a projektet, pedig ez az elfelejtett 260Z igazán megérdemelné az új életet.

Ha pedig érdekel egy szép állapotú és igen ritka Datsun 2000 Roadster, akkor ezt a bemutatót se hagyd ki:

National Motor Museum/ Heritage Imagies/ Getty Images