2023. június 16. | 08:13

Kevés készült a különleges versenyre szánt Ferrariból, így még ilyen borzalmas állapotban is súlyos pénzeket ér.


Frissítés (08.21.): Eladták az összetört és kiégett Ferrari 500 Mondial Spider maradványait a Monterey Car Week nevű rendezvényen. Az autó maradványaiért valaki 1 875 000 dollárt fizetett, ami átszámolva bő 656 millió forintnak felel meg.

Ennyi pénzért a vevő kap egy versenyen összetört és kiégett karosszériát, hátsó futóművet és a hozzá tartozó váltót, valamint egy nem eredeti motort. A gyári 2,0 literes, négyhengeres helyett az autót egy nagyobb 3,0 literes, Tipo 119 kódjelű motorral adják át.

Az új tulajdonosnak rengeteg munkába és pénzbe kerül majd, mire újra talpra állítja a 60 éve roncsként funkcionáló autót. Hiszen ehhez az egészet ki kell egyengetni, rengeteg alkatrészt be kell szerezni, visszaadni kívülről a Rosso Corsa színt, belülre pedig a Similpelle Beige vinil belsőt.


Különleges veterán autók jellemzően az átlag földi halandó számára elképzelhetetlen összegekért cserének gazdát. Csak úgy repkednek a fejünk felett a milliárdok és sokan nem értik, hogy miért.

De ezeknek az autóknak eszmei értéke van, amit csak emelhet a különlegessége, ritkasága vagy az, hogy kié volt. Érdekes módon egy hamarosan kalapács alá kerülő Ferrari bár különleges és kevés készült belőle, de konkrétan egy roncs.

Nem is maradt semmi a kasztnin kívül ebből az 1954-es Ferrari 500 Mondial Spiderből. Nincs kereke, nincsenek beltéri elemei csak egy autó, ami valamikor 60 évvel ezelőtt egy versenyen balesetezett, majd kiégett.

Bár adnak mellé egy motort, ez állítólag nem a sajátja, hanem egy másik ugyanilyen autóból származik. A Ferrari 500 Mondial Spiderben eredetileg egy kétliteres, négyhengeres motor dolgozott közel 170 lóerővel 7000-es fordulaton, ami akkoriban egy jó literteljesítménynek számított.

Igazán különleges motor volt ez a maga korában, hiszen már akkor dupla vezérműtengelyt, hengerenként két gyújtógyertyát és szárazkartert alkalmaztak a mérnökök. A keverékellátásért két darab duplatorkú Weber 45 DCOA karburátor felelt.

Az autóról készült képek alapján ezek is hiányoznak, de legalább egy váltómű és egy hátsó híd is maradt, ami jól jöhet a felújítás során. Hiszen úgy hirdetik ezt az autót, mint érdekes felújítási projekt. Ez különösen szép megfogalmazása annak az irdatlan munkának, ami egy ilyen járműhöz kellhet majd.

Elmondták egyébként, hogy a kiégett 500 Mondial Spidert egy garázsban találták több másik Ferrarival együtt. Az aukciósház vezetője szerint a most licitre bocsátott Ferrarikról a rajongók legfeljebb egy szűk csoportja tudhatott, a világ többi része nem.

Mindenesetre a kiégett 500 Mondial Spider is kalapács alá kerül és becsült értéke még ilyen állapotban is 11,6 millió dollár (400 millió forint). Érdemes lehet majd megmenteni a különleges versenyautót, hiszen összesen 29 darab készült belőle, a Spider kivitelből pedig még kevesebb, csupán 13 darab a Pininfarina keze által.

Sturcz Bertalan/ Alapjárat