2023. március 06. | 11:14

Nem mindennapi jármű kapott muzeális minősítést.

Ilyet is ritkán látni! Muzeális minősítéssel, OT-rendszámmal közlekedik ez a ZIL-131 Dunavarsányban. Az persze látszik, hogy a V8-as teherautó állapota nincs összhangban ezzel a címmel, ugyanis tulajdonosa szabad ég alatt tartja szeretett gépét. Egyelőre.

Közeledik ugyanis az új vizsgaidőpont, és hamarosan megkezdődik a ZIL felújítása. Többek között ez is kiderül a Gehilio's Garage legújabb epizódjából, amiben a sokak által ismert és kedvelt hatezer köbcentis szörnyeteget veszik górcső alá. 

Magyarországon a honvédségnél sokan találkozhattak a teherautóval, azonban civil felhasználása is sokszínű volt. Gondoljunk csak a tűzoltó kivitelekre, a nyergesvontatókra vagy azokra, amiket erdészetek használtak. A ZIL-131 rengeteg területen bizonyította strapabírását és megbízhatóságát. 

Meglehetősen hosszú ideig tudtak bizonyítani a frissen gyártott darabok, ugyanis 1966-tól 2004-ig változatlan formában készültek az új ZIL-131-esek. Bálintot a rövid tesztút során meglepte, hogy a teherautó egyébként kezesbárányként működik annak ellenére, hogy olyan hatalmas méretű, hogy bizonyos sarkait nem is látja.

Egyébként alig 11 ezer kilométer van a gépben a műszerfal szerint, így megkímélt példánynak mondható. Arra is fény derült, hogy egy bizonyos magasság felett nem túl komfortos vezetni, hiszen a kormány és a pedálok is nagyon közel vannak.

Szó esik arról is, hogy milyen nehézségekbe ütközhet valaki, aki egy ekkora járművet akar OT-vizsgára vinni.

A V8-as ZIL-ről készült videót itt nézheted meg:

Gehilio's Garage