2022. szeptember 01. | 10:19

A Ford T-modell alapjaira építette 1914-ben egy kocsigyártó cég, majd fél évszázadra eltűnt. A hetvenes években megmentették, majd most napjainkban kuriózumként jelent meg egy aukciós oldalon - nem is kevés pénzért - a világ egyik első lakóautója.

Modern világunkban is sokaknak meglepő dolgot tudnak a modern lakóautók, nemrég a Ford Transit Nugget Plus változatába szerethettem bele, most pedig egy újabb agybaj jött szembe, bár erre nincs pénzem - de a Nuggetre se. Pár nap múlva árverésre bocsátanak egy 1914-es lakóautót, amit a világ első ilyen járművei közé sorolnak.

Az autó alapjait egy Ford T-modell adja, ami a világ első nagy számban gyártott és a középosztály számára is elérhető autó volt. Bő 15 millió darab készült belőle és sok kivitele volt, ez a lakóautó mégis teljesen egyedi. Akkoriban karavánok, cirkuszi kocsik és - ló után köthető - lakókocsik építésével foglalkozó Dunton of Reading készítette a felépítményt a Ford jócskán megnyújtott és erősített alvázára. Az egész fából van, így a kor színvonalán jó volt a szigetelése, de a hidegebb napokra egy fa tüzelésű kandallót is beépítettek, amin a főzést is meg lehetett oldani.

Nem spóroltak akkoriban és a fenyőpadlóra fenyőbútorokat rögzítettek, az ágyak elhelyezése viszont már a ma is ismert megoldásokhoz hasonló. A sofőr és anyós ülés egyben van, ez relative megszokott még akár a '70-es évek amerikai cirkálóitól is, ám itt konkrétan ez egy bőrkanapé. Ez csak a jéghegy csúcsa, mivel a mai, modern lakóautókhoz hasonlóan 180 fokban ez is megfordítható, így a nappali részévé válik.

Érdekes részlet és még értelmetlennek is tűnhet, hogy postaládát szereltek a jármű oldalára, de mégis milyen címre várták a leveleket? Vagy oda dobták esetleg a gyorshajtási bírságot? Azt mondjuk biztosan nem, hiszen az autó becsült végsebessége nagyjából 48 kilométer volt óránként, így volt időnk élvezni a táj szépségét. A lakóautót ugyanaz a 2,9 literes, négyhengeres motor hajtotta, mint az összes többi T-modellt, csak azok 20 lóerővel akár a 70 km/órát is elérték - persze könnyebbek is voltak.

Az árverés szeptember 10-én kezdődik Angliában. Aki egy ilyen különlegességre vágyik, az mélyen nyúljon a zsebébe, mert a kikiáltási ár 20-30 ezer font körül lesz, ami aktuális ároflyamon 9,2-13,9 millió forint. Bár manapság ennyiért lehet jó használt lakóautót venni, aki egy ilyen kuriózumra licitál, annak jó befektetés lehet.

Carscoops Nyitókép: Robert Alexander / Getty Images