2023. január 03. | 14:56

Egyre több NDK-s autó fut a németországi utakon a statisztikák szerint.

Egyre növekszik a nosztalgiahullám a németeknél, a Szövetségi Közlekedési Hatóság adatai szerint nemhogy csökken, de évről évre nő a régi, keletnémet autók száma a németországi utakon. Friss statisztikák szerint jelenleg 39 342 Trabantot tartanak nyilván az országban, 2010-ben ez az adat csak 34 800 volt. 

Forrás: Tom Stoddart / Getty Images

Jelenleg csak Szászországban több mint 10 ezer Trabinak van műszaki engedélye, Brandenburgban 6300, míg Türingiában 5700 példánynak.

Thomas Winkelmann, a zwickaui Trabant Klub elnöke elmondta, azért gyarapodik a Trabik száma Németországban, mert sokakban kelt nosztalgikus emlékeket, és ezzel igyekeznek a gyermekkorukba visszautazni.

Hozzátette, fontos szempont az is, hogy az alkatrészek a mai napig rendelkezésre állnak, így nem annyira nehézkes életben tartani ezeket az oldtimereket.

Ami a Wartburgokat illeti, 2010-ben 7700 példányt tartottak nyilván, mára ez a szám 8726 darab. Az egyik legnépszerűbb modell a 311-es, amelyből egyébként 1,2 millió példányt gyártottak. Azt persze érdemes fejben tartani, hogy ezeket valószínűleg nem mindennapi használatra tartják, hanem hobbiautónak.

Ha érdekelnek a szociautók, akkor ezt a videót is érdemes megnézned: