2024. január 12. | 13:49

Döbbenetes, milyen hamar telik az idő.

Következő

Magyarországon évek óta nő az autópark átlagéletkora, lassan 16 év körül van a hazai utakon cirkáló gépkocsik átlagéletkora. Persze sokan fújolnak az új technológiára és a régi, hagyományos vasakra esküsznek. Nekik jó hírünk van, ugyanis az új év beköszöntével ismét tucatnyi autó modell válik oldtimer korúvá. OT-rendszámot akkor kaphat egy autó, ha megfelel egy sor követelménynek, amelyeket erre kijelölt vizsgabázison ellenőriznek, azonban a legelső kritérium egy oldtimer esetében nyilvánvalóan a kor.

Magyarországon a 30 évnél idősebb autók lépnek oldtimer korba, így idéntől már az 1994-ben gyártott kocsikat is lehet vizsgáztatni. A ’90-es évekbeli autók megszokott részét képezik a magyar utaknak, bár a legtöbbjük valószínűleg nem felelne meg az oldtimer minősítés követelményeinek, mivel sok autótulajdonos elég ridegen bánik az ilyen korú autókkal, ezért sem meglepő, hogy bár bizonyos modellek már OT-korúak, mégsem lehet látni sok Suzuki Swiftet vagy F Astrát OT-rendszámmal, ugyanis ahhoz kifogástalan állapotúnak kell lenniük.

Tavaly is összeszedtük, melyik autókat lehet 2023-tól oldtimer vizsgára vinni, de az új esztendő elérkeztével ismét itt az idő egy listára. Tavaly a Fiat Punto és a Volkswagen Passat is oldtimer korúvá vált, lássuk, idén mik azok a modellek, amelyek elérték a bűvös 30-as számot!

Fontos hozzátenni, hogy a következő modelleken kívül még sok más autó is oldtimer korba lépett, azonban ez egy szubjektív lista, azokat a járműveket soroljuk fel, amelyek a leginkább előfordulnak itthon.

Lássuk!

Következő
Nyitókép: BMW