2021. november 24. | 13:58

1992 március 13-án készült el az első Magyarországon sorozatgyártott személyautó. A dolog érzelmi oldalát erősíti, hogy egy nyugati típus, egy első generációs Opel Astra lehetett az. Ezt még tovább tetézi, hogy maga Antall József, Magyarország első demokratikusan megválasztott miniszterelnöke volt a sofőr. Ugye, mennyi mindenben elsőség kíséri az Astrát?

Sokáig egy nagyon népszerű és modern autónak számított az itthoni, főleg szocialista autókból álló gépparkhoz képest. Az Astra csendes volt, kulturált, nem esett szét, nem folyt belőle az olaj, nem forralt vizet, csak ment, amíg kellett. Talán kicsit ehhez mérten is leéltük az elmúlt két-három évtizedben, és egy lenézett munkásautó lett belőle.

Pedig ahogy a munkásokat, az F kódjelű Astrát sem szabad lenézni. Egyfelől egy darabka történelem marad - nekünk magyaroknak biztosan -, másrészt még ma is egy potens közlekedőedény lehet, ha az ember nem szeretne sokat költeni az autózásra. Mindenesetre ha bizonytalan vagy, nézd meg videós használttesztünket az autóról, hátha meggyőznek a számok és az érvek.