vasárnap - 2022. October 02.
15.5 °C
kevés felhő
alapjarat.hu logo
95 650 Ft
100 685 Ft
D 739 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A 10 leggyorsabb autó, amit 2020-ban megvehetsz

Ezeket a szupergyors szuperautókat bárki megvásárolhatja ma, de egyik sem lesz olcsó.

A legdrágább, a legolcsóbb, a legnagyobb, a legkisebb, a legcukibb, a legrondább, a legjobban gyorsuló autók és hasonló toplisták böngészése mindig izgalommal tölt el. Egyszerűen tudni akarom, melyik az a tíz jármű, amelyik az adott szempontból a leg-leg. Most következzen a 10 leggyorsabb sportautó (khm, szuperautó), amelyeknek a német Autobahnon sincs ellenfele. Ráadásul a cikkben felsorolt autók itt és most 2020-ban meg is vásárolhatóak.

Na jó, csak majdnem. Van, amelyik csupán előrendelhető, a forgalmazás igazából 2021-ben kezdődik, és van olyan, amelyikre hónapokat, talán éveket kell várni. Hiába rendeli meg az ember, a lassú gyártás miatt sok időbe telik, mire először beleülhet a boldog tulajdonos. És van még egy bökkenő: hiába vásárolható meg egyik másik típus jelenleg, sok esetben a teljes szériát már jó előre eladták. Nem jutott ám akárkinek, minimum sejknek, hercegnek vagy hollywoodi hírességnek kellett ahhoz lenni, hogy kapjon belőlük az ember.

10. McLaren Senna

A tizedik helyezett McLaren Senna a 800 lóerős motorjával valószínűleg kicsit gyorsabb is tudna lenni – főleg, hogy az alapjául szolgáló McLaren 720S gyengébb, de gyorsabb nála – csakhogy a versenypályára optimalizált karosszériája és a gigantikus leszorítóerőt termelő masszív szárnyai megakadályozzák ebben. A Senna alapára 304 millió forinttól indul, és még nem sikerült értékesíteni a teljes 500 darabot belőle. Hajrá.

  • Végsebesség: 330 km/h

9. Ferrari F8 Tributo

A Ferrari F8 Tributóban az a zseniális, hogy hihetetlen gyorsasága mellett rendkívül kezes is egyben.  Alkalomadtán akár a boltba is elküldhetjük vele anyukánkat, hogy elintézze a bevásárlást. Persze sok mindent nem vásárolhat, de legalább gyorsan megjárhatja az oda-vissza utat a 3,9 literes, 720 lóerős V8-assal hajtott autóval. Máskor meg mi lehetünk vele a leggyorsabbak közúton. A Tributo ára 83,5 millió forinttól indul, de minden extrát kérve ezt az összeget bőven fel lehet tornászni 132 millió fölé is.

  • Végsebesség: 338 km/h

8. Aston Martin DBS Superleggera

Ebben az Astonban minden benne van, amit igazán szeretünk: 5,2 literes V12-es motor turbóval lélegeztetve. Mindössze ennyi kell a boldogsághoz. A feltöltésnek hála szédületes, 725 lóerős teljesítményt ad le a megfelelő fordulatszámon az erőforrás, de biztos lehetsz benne, hogy minden fordulaton kellően erős és csak tol és tol a motor. A 94 milliós alapár ne riasszon el, minden fillért megér ez a patinás brit GT akkor is, ha jól felextrázva ennek az összegnek a másfélszeresét is el lehet rá költeni.

  • Végsebesség: 338 km/h

7. Ferrari 812 Superfast

Ennek a Ferrarinak már a nevében is benne van, hogy szupergyors. Valóban nagyon gyors, és igazán szót érdemel az a tény, hogy a kiemelkedő teljesítményét (800 LE) a 6,5 literes V12-es motor mindenféle potencianövelő nélkül éri el. Se feltöltés, se kiegészítő elektromotor. Csak lökettérfogat és magas fordulatszám. Ez a titkos receptje a gyorsasághoz és a fület gyönyörködtető hangorgiához. Ár? 100 milliótól 150-ig bármi.

  • Végsebesség: 338 km/h

6. McLaren 720S

Egy McLarennek gyorsnak kell lennie, nem véletlenül fér fel a brit gyártó három autója is a top 10 leggyorsabb autó listájára. A McLaren 720S 720 lóerőt küld a hátsó tengelyre, és mindössze 2,5 másodperc alatt jut el 100 km/óráig, hogy aztán megszokott utazótempójával, azaz bőven 300 km/óra felett száguldjon. Ha szeretnél egy ilyet, legalább 91,5 millió forintnak kell megtakarítva lennie a bankszámládon.

  • Végsebesség: 339 km/h

5. Ford GT

A Ford GT kifejlesztésénél semmi másra nem törekedtek, csak és kizárólag a csúcsteljesítményre versenypályán és közúton egyaránt. Az eredmény egy kiváló kanyarsebességek elérésére képes szuperautó lett, amely a végsebesség tekintetében sem vall szégyent, sőt. Pedig a motorja csak egy „kis” 3,5 literes V6-os „kevés” 700 lóerővel (itt a legkisebb és leggyengébb). Mitől ilyen jó akkor? Szénszálas karosszériájának köszönhetően nagyon alacsony a tömege, és persze mindenből a legjobbat kapta (futómű, fék, váltó és mérnöki tudás). A sportautó ára 150 millió forint környékén van.

  • Végsebesség: 346 km/h

4. Lamborghini Aventador SVJ

Ha valaki egy igazán gyors, brutálisan erős, félelmetesen nyers és kellően figyelemfelkeltő szuperautót keres, akkor a Lamborghini háza táján kell kopogtatnia. Az olasz márka csúcsmodelljével, a Lamborghini Aventador SVJ-vel, azaz a versenypályára optimalizált kivitellel nem nyúlhat mellé az ember. A Ferrari 812 Superfasthoz hasonlóan szintén egy 6,5 literes szívó V12-es motor hajtja, de itt 800 helyett 770 lóerőt teljesít. De még így is gyorsabb annál. Az ára ennek megfelelően lett kitalálva: 137 millió forinttól lehet megvásárolni. Nem számít alkalmi vételnek.

  • Végsebesség: 347 km/h

3. McLaren Speedtail

A McLaren csúcssebességre kihegyezett modellje 2021-től lesz elérhető. Természetesen csak a kiváltságosoknak, tehát nem nekünk halandóknak. A McLaren 4,0 literes, V8-as turbómotorjának és egy darab elektromotorjának az összteljesítménye 1036 lóerő, amivel rálicitál a legendás McLaren F1 370 km/órás végsebességére. 1992-es megjelenésekor az volt a világ leggyorsabb sorozatgyártású autója. Az új Speedtail ezt a rekordot nem lesz képes bezsebelni, mert még nála is akad gyorsabb autó.

  • Végsebesség: 400 km/h

2. Bugatti Chiron

A 8,0 literes, 1500 lóerős, négyturbós W16-os motorral (mit motorral, erőművel) meghajtott autóról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Kétségtelen, hogy a Bugatti Chiron képviseli ma az autózás és a mérnöki teljesítmény abszolút csúcsát. Csodája maximum elődjéhez, a Bugatti Veyronhoz mérhető. Nem is adják olcsón a típust, 800 millió forint körül mozog a belépőmodell, de például a Chironon alapuló egypéldányos La Voiture Noire-ért 3,7 milliárd forintot is megadtak.

  • Végsebesség: 420 km/h

1. Bugatti Chiron Super Sport 300+

A rekordok csak arra valók, hogy megdöntsék őket. A Bugatti elhatározta, hogy egy átalakított Chironnal átlépik a lélektani határt jelentő 300 mérföld/órás (480 km/h) sebességet, innen ered az autó 300+ neve. A kísérlet sikerrel zárult, a prototípus elérte a rekorder 490 km/órás sebességet is a lezárt autópályán. Ennek ellenére a sorozatkész modell 2021-től nem lesz ilyen szélvész, annak végsebességét - biztonsági okok miatt (mi van?) - 437 km/órára korlátozzák elektronikusan. Mindössze 30 darab készül majd a különleges modellből, egyenként 1,2 milliárd forintos áron. Ne aggódj, már mind elkelt.

  • Végsebesség: 490 km/h

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!