2020. május 15. | 12:22

Az új címkeszabályok a C3 abroncsokra is vonatkoznak.

Ha az Európai Unió Tanácsa jóváhagyja az Európai Parlament döntését, akkor 2021 májusától megváltoznak a gumiabroncsok címkézésére vonatkozó szabályok. Ez igazából annyit jelent, hogy jövő ilyenkorra részletesebbé válhatnak az EU-s gumiabroncs-címkék.

Az Európai Uniós követelményeknek megfelelően 2012 novemberében az EU teljes területén, így Magyarországon is bevezetésre került a gumiabroncsok alapvető tulajdonságairól tájékoztatást nyújtó gumiabroncs-címke. A vásárlók így egyértelmű és egymással összehasonlítható információhoz juthatnak az adott gumi három kiemelt tulajdonságával kapcsolatban, melyek a következők:

  • Üzemanyag fogyasztás hatékonysága (üzemanyag-takarékosság, avagy a gumi gördülési ellenállása, mint gazdaságossági jellemző)
  • Tapadás nedves úton
  • Külső, gördülési zaj (zajszint)

A most meghozott döntés értelmében a kilométerben kifejezett maximális élettartamra, a kopásra, az újrafutózott abroncsra és a havon és jégen mért tapadásra vonatkozó adatokat is tartalmazniuk kell majd az EU-s gumiabroncs-címkéknek a jövőben. A kopással és kilométerben kifejezett élettartammal kapcsolatos információk feltüntetése azonban csak akkor válik majd kötelezővé, ha adottak lesznek a megfelelő tesztelési módszerek.

A jogszabályt az Európai Unió Tanácsának hivatalosan is el kell fogadnia, ha ez megtörténik, akkor 2021. május 1-jén hatályba léphetnek az új címkeszabályok, amelyek a C3 abroncsokra is vonatkozni fognak.

A címkéket fogyasztóbarát módon, vagyis jól látható helyeken kell elhelyezni mindenhol, ahol gumiabroncsokat árulnak, ez alól az online boltok sem mentesülnek. A címkéken emellett egyszerűen olvasható QR-kódokat is fel kell tüntetni.