2019. július 31. | 13:55

Egy újfajta európai szabályozásnak hála, a nagyteljesítményű sportkocsik az évek során egyre csendesebbek lesznek.

Elsők között a Mercedes-AMG tett bejelentést arra vonatkozóan, hogy következő generációs sport- és sportos autóik már nem fognak ugyanazzal a jellegzetes, öblös orgánummal rendelkezni, mint jelenleg. Nagy kár!

Az autóról képeket ide kattintva találsz.

Bastian Bogenschutz, a Mercedes kompakt jármű részlegének terméktervezési vezetője azt nyilatkozta Ausztrália első számú autó eladási weboldalának, a Carsales-nek, hogy az első Mercedes autók, amelyek érintettek lesznek a változásban a nemrégiben felfedett AMG A45 S és CLA45 S modellek. Említést tett továbbá arról, hogy mindez egy újfajta európai korlátozás következményeként lesz betudható.

Bizonyára megfogalmazódott a fejedben a kérdés, hogy vajon az európai előírások miért érintik vagy miért vonatkoznak az Egyesült Államokbeli autókra. Bogenschutz egyszerű válasza a kérdésre az volt, hogy az AMG-nek nem okozna gondot a másfajta kipufogórendszerek fejlesztése a világ különböző piacaira, csupán túlságosan is költséges lenne.

A vállalat ennek okán betartja a legszigorúbb követelményeket és egyazon rendszerrel fogja eladásra kínálni autóit a világ minden tájékán. Egyébként meg akármilyen szabályozásokat vezetnek be, azok nem fognak senkit sem megakadályozni abban, hogy utángyártott alkatrészekkel, alternatívákkal fűszerezzék autójuk külsejét, teljesítményét vagy akár hangját.

Az új, 540/2014 számú európai uniós rendelet célja, hogy 2026-ra csökkentse a zajszintet a jelenlegi 74 decibelről 68 decibelre. A változtatásoknak bizonyos autógyártók már ettől az évtől kezdve igyekeznek eleget tenni, a folyamat pedig egészen 2026-ig meg sem áll majd.

A szabályozás függvényében a hangos kipufogórendszerek beállításait érdemes figyelembe venni, ennek példájára a korábban említett két Mercedes típus, az AMG A45 és a CLA45 S durrogásai és roppanásai a jövőben eltűnhetnek, vagy legalább is elhalványulhatnak.

A Mercedes tuningrészlege természetesen gondoskodik arról, hogy a hangzás ne menjen teljes mértékben a süllyesztőbe, viszont orvoslásképp nem hangszórókat szerelnek a kabinba, attól valami sokkal jobbat találtak ki. Maga a kipufogórendszert tervezik meg úgy, hogy a nagyteljesítményű motorból jövő hangot közvetlenül a belső térbe vezesse.

Most még vehetsz olyan sportautót, melynek tökéletes a hangzása. Nézz körül a Pannonhandel.eu weboldalán, és keresd a Pannonhandel Invest Zrt. munkatársait (+36 20 262 22 62, info@pannonhandel.eu) bizalommal!