2021. április 23. | 18:12

Egy újabb hivatalos bejelentés az elektromos átállás felé vezető úton.

Január végén ismertette a következő évtizedekre vonatkozó terveit a General Motors. Az amerikai vállalat a 2020-as évtized közepén már 30 teljes mértékig elektromos modellt kínálna világszerte, míg az amerikai piacon a járművek 40 százaléka lesz EV a 2025-ös év végére.

A GM tulajdonában lévő Cadillac nemrég mutatta be első villanyautóját, a Cadillac Lyriq modellt. A közel 500 kilométeres hatótávval hirdetett járműnek jelentős szerepe lesz a luxusmárka életében. A legfrissebb információk szerint a Lyriq csak az első lépést jelenti az átállás felé vezető úton, hiszen 2030-tól a Cadillac csak tisztán elektromos járműveket kíván gyártani.

„Az évtized végétől tisztán elektromos autókat gyártó márkává válunk, ennek megfelelően 2030-tól nem értékesítünk több belső égésű motorral felszerelt járművet” – fogalmazott Rory Harvey, a Cadillac globális alelnöke.

A hír nem okoz különösebb meglepetést, mivel a közelmúltban számos autógyártó jelentett be hasonló célokat a következő 10-20 éves időszakra. Mivel a Cadillac személygépjárműveket állít elő, az elektromos átállás nem ütközik semmilyen akadályba. A General Motors anyavállalat számára azonban korántsem ennyire egyszerű a képlet. A GM ugyanis nehézgépjárműveket is gyárt, a vásárlóknak pedig továbbra is a belső égésű motorok kellenek.

Kicsit talán nehéz elhinni, hogy az amerikai autógyártás egyik legendás szereplője hamarosan csak elektromos járműveket gyárt majd, ám a mindent elsöprő trendek elől szinte lehetetlen elmenekülni. Addig is, ha érdekelnek a klasszikus modellek, ide kattintva Al Capona egykori Cadillacjéről olvashatsz.