A múlt hét folyamán adott ki közleményt a dél-koreai Hyundai, miszerint visszahívja számos, a 2017 szeptember és 2020 március között eladott Kona elektromos modelljüket. Ez mindössze 25 564 járműre vonatkozott, most viszont kiterjesztik az európai piacra is, így több mint 51 000 autót hívnak vissza az öreg kontinens mellett Kínában is és Észak-amerikában is.

Hyundai Kona elektromos autóvárosi környezetben oldalról

A szöuli autógyártó cég bejelentése szerint ezt már az amerikai székhelyű Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatallal is közölték, a folyamat pedig utolsó szakaszában jár, így hamarosan tájékoztatva lesznek a tulajdonosok is. Egy dél-koreai hírügynökség szerint Európában 37 366, Észak-Amerikában pedig 11 137 darab elektromos Kona kerül visszahívásra. Azt nem közölte a márka, hogy a többi autós piaccal mi a helyzet vagy akár azt, hogy mikortól kezdik meg pontosan a folyamatot.

Leégett Hyundai Kona elektromos autó egy tréleren

Egyes információk szerint az egésznek az az oka, hogy a magas feszültségű akkucellák miatt egyes esetekben rövidzárlat jelentkezett az autókban. Ezáltal gyulladtak ki, majd égtek porrá. Már legalább 16 esetben fordult ez a jelenség elő. Az akkumulátort gyártó LG Chem természetesen egyből visszautasított minden vádat, miszerint ezek az alkatrészek okozzák a zárlatot. Viszont segítséget fognak nyújtani a dél-koreai márkának és velük közösen fogják kijavítani a hibát.

Hyundai Kona elektromos autó villany rendszere oldalról

A visszahívott Kona elektromos autók az ellenőrzésen túl majd átesnek egy szoftverfrissítésen, valamint ha szükséges, akkor akkucserét is csinálnak rajtuk. Egyes becslések szerint, ha a Hyundai arra kényszerülne, hogy több mint 70 ezer autóban cseréljen akkumulátort, akkor ez több mint 522 millió dollárba (mai árfolyammal átszámítva több mint 158 milliárd forint ) kerülne számukra.

Az esetleges magyarországi visszahívásokról egyelőre nincsenek pontos információk, érdemes az Hyundai importőreit felkeresni további tájékoztatásért.

Ha szereted a Hyundai Kona modelleket, akkor nézd meg az alábbi tesztünket.

Amennyiben nem indul el a videó, kattints és nézd meg a YouTube oldalunkon.