840 lóerős ruszki elektromos Ford Mustang, lesz vagy nem lesz?

Közzétéve:
2018-12-20, 14:32

Előkerültek a látványtervei az Aviar R67-nek, ami egy retró Ford Mustang lesz, modern köntösbe csomagolva, elektromos motorokkal

Ha az amerikai izomautók kerülnek szóba, talán vitán felül mondhatom, hogy mindenkinek a Ford Mustang jut legelőször az eszébe. Az ikonikus autóból egy orosz vállalat alkotott egy elektromos verziót, de hogy a kontraszt meglegyen, nem a modern Mustangot vették alapul: hanem az ikonikus ’67-es évjáratút. A teljesen elektromos Mustang-modell az Aviar R67 nevet kapta.

 Aviar R67 elektromos Ford Mustang

Az Aviar elmondása szerint az elektromos Mustang lesz

„…az első elektromos izomautó, ami hihetetlen gyorsulást és magas szintű komfortot fog nyújtani.”

Szerintük az elektromos Mustang alig 2,2 másodperc alatt gyorsul majd fel 100 km/h-ra, a végsebessége 250 km/h lesz! Persze, ha kihasználod ezeket a tulajdonságait, akkor igencsak hamar le fogod meríteni az akkupakkot.

A retró karosszéria mögött modern technológia fog lapulni, tengelyenként egy elektromos motorral, tehát összkerék-hajtásos lesz. Amit nem értek, tekintve az eredeti verzió hátsókerék-hajtásos, ezzel az egyik megragadó feelingjét veszíti el a dolog. De az a veszély se fenyeget, hogy valaha egy Aviar R67-et vegyek, hogy emiatt igazán bánkódjak!

A kraft nem hiányozhat az R67-ből sem, a már említett két, tengelyenkénti motor összesen 840 lóerőt produkál, a 100 kWh-s akkucsomag 500 km-re elegendő energiát szolgáltat. Persze ez az 500 km elég erős fenntartásokkal kezelendő, 840 lóerő mellett akkor fog ekkora hatótáv lenni… ha csak nézed az autót.

Orosz Ford Mustang

Az Aviar szerint a karosszéria alumíniumból és szénszálas, megerősített elemekből fog állni, valamint adaptív légrugós felfüggesztés fog hozzá járni, hogy a sofőr tetszése szerint változtathasson a kényelmes, illetve sportos vezetési mód között.

Képek egyelőre számítógéppel generáltak, de az látszik rajtuk, hogy az utastérben minimalista elképzelések uralkodnak. A hatalmas érintőképernyős kijelző láttán talán benned is felmerült: „Nem a Teslától vették kölcsön az ötletet?”. De hogy valami pozitívat is említsek, napfénytető is jár majd az extrák közé!

Orosz elektromos Ford Mustang, az Aviar R67 beltere

Hogy megvalósul-e egyáltalán az elektromos Mustang, nagyon jó kérdés, volt már nagyobb blöff is az autóiparban. Meg őszintén, elég nagy bátorságra vall egy ilyen koncepció megvalósítása. Ahol még a motorhangot is szoftverrel generálják, hogy azt hihesd, egy Mustang Shelby GT500-ban rúgod neki.

Plusz ott vannak még a jogi kérdések, elvégre egy olyan ikonikus modellnél, mint a Ford Mustang a Ford is beleszólhatna abba, hogy mégis mit akarnak az oroszok a kezük közül kiadni, valamint nincs még konkrétum arról se, hogy hol gyártanák, mennyit gyártanának le belőle, illetve mennyibe kerülne az elektromos Mustang.

De ha megalkotnád, kipróbálnád?

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

1905 Baker electric coupé, fekete, oldalnézet, balról, RM Sotheby’s
2018. november 27.
2018 legfelkapottabb trendje az elektromos autózás. Hiába tűnik újszerű divatnak, az elektromos autók már az 1890-es években megszokottak voltak…. aztán jött jó pár évtized kihagyás.
1966 Oldsmobile Tornado
2019. április 22.
A General Motors 1966-ban előállt egy teljesen új Gran Turismóval, amit a Ford Thunderbird vetélytársaként képviseltetett. Ő az első generációs Oldsmobile Toronado

További hírek