2019. július 16. | 16:49

Hogy miért adj ajándékba autómosást, autóápolást vagy autókozmetikát? Hálás lesz az autótulajdonos és az autó is, ez ilyen egyszerű - kisebb alkalmakra tökéletes meglepetés egy tiszta, ápolt autó.

A szóba jöhető autós ajándékokat összegyűjtő cikksorozatban vannak egyértelműbb, és kevésbé magától értetődő ötletek is, talán az ajándékba adott autómosás, esetleg ajándék autóápolás is ez utóbbi kalapba tartozik. Az írás első felében kifejtem, miért lehet ez szuper meglepetés, hogyan tudod személyessé varázsolni, és kit érdemes meglepni és milyen alkalommal. A második felében pedig sorra veszem a lehetőségeket, ha az autókozmetika műfaján belül választasz ajándékot.

Autómosás ajándékba - ezeket gondold át ajándékozás előtt

Ha eddig azt gondoltad, hogy ciki bármilyen autóval kapcsolatos szépészeti eljárást ajándékba adni, akkor most szólok, hogy erős tévedésben élsz. Röviden: ha valaki odafigyel az autójára, akkor azért fog örülni (pláne, ha a meglepetés túlmutat egy egyszerű autómosáson). Ha meg eddig hanyagolta a verdát, akkor hátha a te ajándékodnak köszönhetően lesz majd egy kissé igényesebb ezen a téren is.

Személyessé akkor teheted, ha mondjuk egy újdonsült autótulajdonosnak te mutatod meg a lehetőségeket, beleértve a kézi mosók működését, vagy hogy mit érdemes egy gépi mosóban választani. Sőt egy hétvégi alkalommal akár te magad is bevezetheted a házi autómosás rejtelmeibe - például hogy milyen eszközöket használjon, mik a lépések, és hogy lehet egyszerre hatékony és környezettudatos is.

És hogy kit lephetsz meg autómosással vagy autóápolással és milyen alkalommal? Megsúgom neked, szinte mindenki örülni fog neki és bármilyen alkalommal! Különösen hálás lesz az illető, ha konkrét szennyeződést távolítatsz el, például kiömlött egy ételhordó, vagy a házikedvenc hagyott nyomokat. De akkor is mindenki tuti örülni fog, ha autómosást vagy autóápolást kap egy születésnapra, névnapra, egy esküvőre, az autóvásárlás évfordulójára, nyaralás vagy fesztiválozás előtt, vagy csak úgy.

Még jobb, ha teljes titokban tudod megoldani, és egyik reggel csak egy csilli-villi járgány mosolyog vissza a garázsból vagy a parkolóból. Az összeesküvésbe beavathatod a barátokat, rokonokat, csak egyre vigyázzatok - az ajándékozás hevében ne sérüljön az autó.

Házi autómosás, autóápolás vagy autómosó, autókozmetikus?

Egy ajándéba adott autómosás, autótakarítás lehet kézi, ekkor Te tanítod meg mondjuk friss jogsis gyerekednek vagy unokádnak, miért is kell odafigyelnie, hogy lehetőség szerint autója mindig tiszta legyen kívül-belül. Itt nem annyira az eszközökön van a hangsúly, hanem a tanításon, az információ átadásán.

Ne akarj mindent megtanítani, tehát ne kezdd el egy kiselőadást az autó egészéről, koncentrálj csak és kizárólag a mosható kültérre, takarítható beltérre. Ha mindenképp szóba akarod hozni a motort, akkor azt is csak ápolási szempontból említsd, így elkerülöd, hogy tudálékosnak, fárasztónak tűnj.

De elkalauzolhatod egy kézi vagy automata mosóba is, elmagyarázva a folyamatokat, hogy szükség esetén meglegyen az alaptudás, amivel legközelebb maga is megteheti a szükséges lépéseket.

A lépések és a tiszítandó, ápolandó autófelületek nagyjából ugyanazok, akár otthoni takarításról van szó, akár egy kézi vagy automata autómosóban történik, akár egy autókozmetikába térsz be. Ha a kézi eljárást választod, akkor oda tudtok majd figyelni minden részletre, és az autóápolási tanácsok is jobban rögzülnek - viszont kétségtelenül jóval hosszabb időt fog igénybe venni. Egy automata mosás vagy egy autókozmetika jóval kevesebb ideig tart, de kevésbé személyes. Árban is elég nagy különbségekre számíthatsz: míg egy kézi vagy automata mosóban 1000 forint környékén már megáll a történet, addig egy teljeskörű kozmetika 100 ezer forintot is elkérhet összesen a szennyeződések súlyosságától és kiterjedtségétől függően.

Az ajándékot cifrázhatod is, és miután tisztába tetted a miérteket és a hogyanokat, adhatsz neki egy borítékot vagy törzskártyát, amiből a további pár autómosást, autótakarítást még meg tudja finanszírozni.

Autómosás, ajándék autóápolás, autótakarítás - milyen meglepetéssel készülj?

Az alábbiakban sorra veszem az autoglym.hu összeállítása alapján a részfolyamatokat, a te dolgod már csak az lesz, hogy összekészítsd a csomagot. Ha otthoni autóápolásban gondolkodsz, akkor az ajándéknak szánt termékeket az autoglym.hu webshopjában tudod összeválogatni.

Karosszéria és külső elemek mosása, ápolása

Előmosás: előmosó szer vagy kevesebb szennyeződés esetén sima víz és szivacs kell hozzá, cél a lerakódott kosz, madárürülék, sár, bogár stb. eltávolítása. Az anyag felvitelét követően hagyd pár percig állni, aztán jöhet egy öblítés, lehetőség szerint nagy nyomással.

Kerekek: felnitisztító szer, felnitisztító kefe kell hozzá. Króm, magnézium és többrészes felniken savmentes tisztítószert használj csak! Amíg az előmosó vagy sampon dolgozik a karosszérián, menj végig a kihűlt felniken, majd a vége itt is alapos öblítés. Télen vagy esős időszak során kiemelten figyelj oda a sárvédők lecsapatására is, hogy a sár ne tudjon beállni olyan helyekre, ahol károkat okozhat.

Samponozás: ph semleges autómosó sampon, egy samponos vödör, egy tiszta vizes vödör, szivacs, amit mindig a tiszta vizes vödörben öblíts, így a samponosba nem kerülnek karcot okozó szennyeződések.

Öblítés, szárítás: víz, utána szárítóeszközként pedig szarvasbőr, műbőr vagy mikroszálas kendő használata ajánlott.

A fényezés megtisztítása: a mosás után még egy csomó szennyeződés maradhat a festékbe ágyazva, ezeket célszerű fényezés tisztító gyurmával, vagy krémes állagú cleanserrel végezni.

Védelem, waxolás: szennyeződésekkel vagy időjárással kapcsolatos károsodással szembeni védelmet évi 3-4 waxolással tudsz biztosítani, nem is beszélve arról, hogy az autó is fényesebb, élénkebb megjelenésű lesz.

Polírozás: kisebb karcok ellen jó választás a waxos lakktisztító polír, ami kíméli a lakkot, de eltünteti a kisebb karcokat, az anyag mellett csak egy mikroszálas kendőre lesz szükséged, amivel vékony rétegben tudod felvinni a polírt. Ha komolyabb a baj, pl. a kilincsek környékén, akkor fényezésfelújító polírral érdemes dolgozni, amihez speciális polírozó ruha is dukál. A nagyon mély karcoknál van még mód fényezéskorrekciós polírra, de azt gondolom, különösen kevesebb gyakorlat birtokában ezt már érdemes szakemberre bízni.

Szélvédők tisztítása, ápolása: az előmosás, samponozás, waxolás ugyanúgy mehet ezekre a felületekre, de ne feledd, ezek ápolása nem csak az esztétika jegyében fontos, hanem a sofőr és az utasok védelmét is szolgálják. Biztonságosabb lesz az utazás, ha ezek az elemek tiszták, karc- és törésmentesek. Takarítás közben lesz esélyed kiszúrni azokat a sérüléseket, amelyek később esetleg problémásnak vagy akár végzetesnek is bizonyulhatnak. Kavicsfelverődés okozta repedésekre, ütődésekre gondolok elsősorban, amelyeket érdemes azonnal cserével kezelni. Kisebb karcokra elég évente 2-4 üvegpolírozás.

Lámpatestek polírozása: akárcsak előbb, nem csak a kinézet, hanem a biztonság szempontjából is érdemes megfelelő állapotban tartanod a lámpatesteket, amelyek idővel elmattosodhatnak. Hogy a közelgő műszaki vizsgán ez ne okozzon gondot, vagy egy autókozmetika, vagy egy házi lámpa polírozás fog segíteni. Ha utóbbit szeretnéd ajándékba adnod, akkor be kell szerezned egy polírozó szettet, egy sebességszabályozós fúrógép, és egy tisztítókendő. A teljes folyamat leírását megtalálod itt.

Beltér takarítása, ápolása ajándékba

A beltér tisztántartása ugyanolyan fontos, mint a tiszta, ápolt külcsín: a sofőr és az utasok menet közben itt tartózkodnak. Még rövid utak során is teljesen más élmény egy patika járműben utazni, mint egy zacskókkal, használt zsebkendővel, műanyagpalackokkal telihányt, morzsás, hamus kocsiban közlekedni.

Szemétgyűjtés, portalanítás: a szemét, vagyis a fent említett elhasznált tárgyak összegyűjtésével kezdődjön, és az is jó, a takarítás idejére a csomagtartóból is kipakolod az elsősegély dobozt, az ablakkaparót és egyéb eszközöket.

A szőnyegek, a szőnyeg alatti rész, a kardánbox melletti rések és az üléshuzatok kiporolása, porszívózása, valamint a műszerfal, támaszok, tartóelemek portörlése a legalapvetőbb autóápolási lépés. Jó, ha legalább kéthetente, vagy cudar időben akár gyakrabban is elvégzed, csomagteret pedig minden porral, kosszal járó eszköz szállítása után takarítsd ki, hogy ezzel is kíméld a belteret. Szellőzőt se felejtsd el kiporszívózni!

Kárpit tisztítása: ha családos az ajándékozandó illető, akkor törvényszerű, hogy a kiömlött anyatej, tápszer, gyümölcslé, banán, gyümölcspüré, babaétel, vagy nagyobbak esetén az autóban kirándulás során bekapott szendvics, hamburger, pizza foltokat fog hagyni. Beltéri samponnal (kárpit tisztítóval) akár 1 óra alatt a teljes beltér tiszta lehet, beleértve a tetőkárpitot, a biztonsági öveket és fejtámasztó, könyöktartó elemeket is. A haladás iránya: fentről lefelé!

A bőr kárpit nagyon szép, de semmi sem kiábrándítóbb, mint az elhanyagolt bőrülések. Fordíts rá kiemelt figyelmet! Vannak speciális, bőrre való ápoló szerek, finom kefével pedig a repedésekből, ráncokból is eredményesen eltávolítható a kosz. Bőrápoló balzsam használata évente 2-3 alkalommal ajánlott!

Szélvédő, üvegek, tükrök: többnyire egy folyékony üvegtisztító lesz a legegyszerűbb és leghatásosabb módja a szélvédő és üvegek ápolásának. A párásodás miatti maszat és a kéznyomok eltüntetése nem csak szebbé teszi a belsőt, és könnyebbé, hogy az elsuhanó tájban gyönyörködj. Akárcsak a külső esetében, itt is van egy másik, talán még fontosabb szempont: a jobb látásviszonyok biztonságosabb utazást nyújtanak.

Klíma: egy elhanyagolt klíma nem csak oltári büdös tud lenni, hanem veszélyes is az itt megtelepedett baktériumok és vírusok miatt, amelyek komoly betegségeket okozhatnak. Ezt egy klímafertőtlenítő beszerzésével meg tudod előzni, ami nagyjából egy negyedórás munkádba fog kerülni.

Motor és motortér tisztítása

A motortér már nincs annyira szem előtt, mint a karosszéria, a kerekek vagy a beltér, de az autó hálás lesz ezért a gondoskodásért is.

Előkészületek: a motorházfedél alá beült faleveleket, törmeléket, nagyobb rovartetemeket távolítsd el, majd az elektromos berendezéseket borítsd alufóliával, hogy megkíméld a nagyobb mennyiségű víztől ezeket az alkatrészeket.

Motortért tisztítása: motortér tisztító vegyszerrel permetezd le a megfelelő helyeket, 4-5 perc hatás után pedig szivaccsal, vagy makacsabb lerakódások esetén kefével távolítsd el a szennyeződéseket.

Öblítés: ha magasnyomású slaggal dolgozol, az elektromos eszközöktől tartsd távolabb, hogy elkerüld azok beázását. A gépháztető öblítése is kényes elem ebből a szempontból. Öblítés után jöhet a tiszta ronggyal való szárítás, esetleg a motort is beindíthatod, hogy a ronggyal elérhetetlen részek is kiszáradjanak.

Védelem: ha eddig eljutottál, már csak el kell látnod a motorteret némi védelemmel, pl. műanyag- és gumivédő szer bepermetezésével. Így egyrészt szebb csillogást kap ez a rész is, másrészt pedig megnehezíti a későbbi szennyeződés lerakódását, így könnyebb lesz a következő takarítás.

Autós ajándékok

Az autós ajándékok- cikksorozat eddigi részei: