2019. július 02. | 15:35

Ajándékozz egy bérelt autót esküvőre, születésnapra vagy más olyan jeles eseményre, mint leánybúcsú vagy legénybúcsú, és meglásd, tízszer nagyobb becsben tartanak majd barátaid vagy szeretteid!

Az Alapjárat korábban már jó alaposan körbejárta az autóbérlés témáját (kisautók, alsó-középkategória, középkategória, felső-középkategória, felsőkategória). Mostani cikkemben egy kicsit más a megközelítés: a „bérelt autó mint az egyik legszuperebb ajándék” témakört fogom alaposan kivesézni. Az a helyzet, hogy az autóbérlés fantasztikus ajándék lehet egy esküvőn, vagy kitűnő születésnapi meglepetés, de azért van pár buktató is a történetben. Érdemes ezeket sorra venni, átgondolni, hogy az ünnepi alkalom csakugyan egy csodálatos emlékként maradjon meg, és ne fanyalgás vagy csalódás legyen a vége.

Először felsorolom, mire kell minden autóbérlésnél odafigyelned, aztán végigveszem azokat a fontos alkalmakat, ahol szóba jöhet ez az ajándékötlet.

Az ajándéknak szánt autóbérlés részletei – mire figyelj oda?

Gyártó, modell, autótípus: teljesen egyértelmű hogy nem minden autó alkalmas minden alkalomra. Többnyire azért majdnem biztosan elmondható, hogy egy szűkebb szegmensben, a prémium kategóriához tartozó szedánok, limuzinok, sportautók, elektromos autók, old timerek lesznek a nyerő autók. Később majd részletesen kifejtem, milyen alkalomra milyen autót illik ajándékozni.

Tipp: ne próbáld megváltani a világot, járd inkább a kitaposott utat.

Autóbérlés ára: előre szólok, hogy egy alkalmi autóbérlésre szervezett autó nem lesz olcsó mulatság. Pár óráért akár 100 000 forintot is elkérhetnek, persze típustól, márkától függően. Általában előre ki kell csengetni az összeget.

Tipp: vidd el több időre az autót és alkudj!

Bérbeadó: a bérbeadónak alkalomtól függően mindenképp nézz utána. A legegyszerűbben ezt úgy teheted meg, ha begépeled a böngészőbe, hogy mondjuk ’esküvői autóbérlés’ vagy ’autóbérlés esküvőre’. Válaszd azokat, akik vagy hirdetnek, vagy pedig a találati lista élén vannak. Hogy ennek mi a magyarázata? Az, aki a szolgáltatását pénzért hirdeti, vagy színvonalas tartalommal jelenik meg, biztosan nagyobb eséllyel fog minőségi szolgáltatást kínálni.

Tipp: Google a barátod…

Autóbérlés kaució és felelősségek: többnyire 100 000 forint alatt meg lehet úszni, de kaució gyanánt akár millió forintos összeget is le kell tenned, ha olyan járművet bérelsz. Mint az elnevezés is mutatja, előre kell perkálni. Ugye mondtam, hogy nem olcsó mulatság? Bármilyen károkozás esetén a kaucióból vonják le az okozott kár értékét, szóval nem árt, ha jó előre tisztázod a barátaiddal (akár az ünnepelttel is) a felelősségeket. Persze ha az autó egyben visszaérkezik a bérlőhöz, nincs semmi gond, a pénzt visszaadják.

Tipp: a tévedések elkerülése végett rögzítsétek, milyen állapotban került hozzád az autó a bérbeadótól.

Kiegészítők autóbérléshez: ide számítok minden olyan kiegészítő dolgot, ami nem jár automatikusan az autóbérléshez. Étel-ital, díszítés, sofőr, egyéb személyzet (pl. idegenvezető, táncosok, bűvészek stb.). Egy részük előre fizetendő tétel, más részüket utólag is fizetheted, megegyezés szerint.

Tipp: a kiegészítők jelentős plusz tétel lehet, készíts egy költségvetést, hogy ne érjen meglepetés.

Autóbérlés ideje: a hagyományos autóbérlés során leggyakrabban napokban vagy hetekben mérik az időt, de szokták figyelni a megtett kilométert is, amiért egy bizonyos limit fölött felárat számolnak fel. Az alkalmi autóbérléssel foglalkozó cégek órákban és percekben (!) mérik az árat, és limit fölötti megtett kilométerért több pénzt fognak kérni.

Tipp: élményvezetést adó cégeknél több csomag kifizetése is olcsóbb lehet, mint a speciális alkalmakra hirdetők árszabása.

Autóbérlés feltételek – hivatalos iratok és korhatár: attól függően, hogy te leszel-e a sofőr, jogosítványra, személyi igazolványra, lakcímigazoló kártyára, TAJ kártyára, adókártyára lesz szükséged. Sokszor a 18 vagy a 21 év betöltéséhez kötik az autóbérlést.

Tipp: ne feledd otthon az irataidat!

A továbbiakban bontásban megadom, milyen autót milyen alkalomra érdemes bérelni.

Autóbérlés esküvőre

Bár egy esküvőre nagyon is magától értetődik, hogy egy bérelt autóval lepd meg az ifjú párt, már most szólok, hogy elég nehéz dolgod lesz. Ez abból fakad, hogy egy esküvő egyike a legjobban szervezett eseményeknek, az ifjú pár vagy a szüleik biztosan nem akarnak majd semmit a véletlenre bízni. Semmiképp se tartsd teljes titokban a dolgot, ha az ara vagy a vőlegény barátja vagy közeli rokona vagy. Javaslom, finoman tapogatózz előbb a szülőknél, hiszen elképzelhető, hogy akár ők, akár a násznépből már felvetette valaki ezt az ötletet. Sőt, az is lehet, hogy maga a vőlegény akarja saját házilag tuningolt, esetleg egy bérelt autócsodával meglepni élete párját.

Ha mégis úgy alakul, hogy te lehetsz az, aki az autókölcsönzést intézi a házasságkötéshez, akkor is járj el nagyon körültekintően. Biztosan tudod, Magyarországon kisebb településeken a násznépnek szokása egy kört menni a legforgalmasabb tereken, utcákban, de még a nagyobb városokban vagy Budapesten is van egy vonulás az esküvő és a lakodalom helyszíne között. A sort az ifjú pár autója vezeti, szóval tegyél róla, hogy a jármű kiemelkedő legyen. Nem csak arra gondolok, hogy érdemes egy tekintélyes, luxust árasztó modell választani. Valójában elég sok mindenre kell odafigyelned, amiket tételesen listázok.

Gyártó, modell, típus: járj utána, a vőlegénynek vagy a mennyasszonynak van-e kedvenc, kultivált márkája, modellje. Mindig van némi esély arra, hogy egy régi amerikai vagy angol gyártó dobogtatja meg az ifjú pár szívét. A nagyon elfajzott ötletek is bejöhetnek (mondjuk egy Hammer), de azért összességében elmondható, hogy 90%-ban a prémium kategóriájú szedánok, esetleg limuzinok lesznek a nyerők. Ezek elég tágasak, lesz helye a mennyasszony ruhájának, könnyen ki-be tudnak szállni még mennyasszonyi virágcsokorral is.

Bérbaadó: ez a gyártó, modell, típus bekezdésből következik. Ha a prémium szedánok mellett döntesz, akkor javaslom a PannonHandel Zrt. állományában lévő Mercedes S-osztályt. Ez egy kívül-belül lenyűgöző luxusautó, az ilyen kategóriájú budapesti autóbérletek közül az egyik legjobb ár-értéket tőlük kapod.

Sofőr: esküvőre válassz olyan megoldást, amiben külön sofőr is szerepel. Lehetsz te is a sofőr, de akkor neked kell gondoskodnod minden részletről. Akarod ezt? Szerintem inkább vegyél részt a ceremónián, és csak akkor vállalj ilyet, ha te magad is profi sofőr vagy.

Autó állapota: habár a legtöbb cég profi ebben a tekintetben, és kiváló állapotban biztosítja az eseményre az autót, tegyél meg annyit, hogy még az esküvő előtt vetsz egy pillantást az autó külsejére és belsejére is. A te ajándékod, tiéd a dicsőség, de az égés is, ha piszkos lesz a mennyasszony ruhája.

Bérlési idő: hagyj elég időt arra, hogy az esküvő helyszínére jusson az ifjú pár, kalkulálj az esküvő helyszínei közötti idővel egyházi és polgári esküvő esetén, valamint az esküvő és a lakodalom helyszínei közötti idővel is. Úgy illik, hogy a lakodalomról is ugyanazzal az autóval tudjanak távozni, amivel érkeztek, szóval a legjobb, ha egy teljes napra bérelsz. Ha ne adj isten valamilyen oknál fogva késve viszed vissza az autót, vigyél kóstolót a mennyasszonyi tortából, hátha meglágyítja a bérbeadó szívét… (Budapesten ne számíts erre.)

Díszítés: kérdezd ki az autóbérlőt, hogy milyen díszítést hogyan enged meg. Ha nem a bérbeadó cég készíti a díszítést, akkor vedd föl a kapcsolatot azzal, aki a virágokat, díszítéseket intézi – hozzá is a szülőkön vagy az esküvőszervező cégen keresztül fogsz eljutni.

Ajándékba adott autóbérlés legénybúcsúra, leánybúcsúra

Egy ilyen esemény általában a delikvens utolsó nagy szertelen buliját jelenti: mérföldkő, amely a fiatalság lezárását és a felnőtt, felelős élet elkezdését jelenti.

Gyártó, modell, típus: A leánybúcsú és legénybúcsú az esküvői autóbérléshez hasonlóan nagyon egyedi alkalom, de valószínűleg más igényekkel. Mivel vélhetőleg nagyobb társaság jelenik meg az eseményeken, ide limuzin dukál, amiben akár 10-12 fő is elfér. Ha inkább a praktikum számít, és a költségek hozzájárulásával, nem pedig a luxussal szeretnél hozzájárulni az alkalomhoz, akkor egy kisbusz vagy akár egy retró busz is megteszi. Viszont leány- vagy legénybúcsúra szánt autóbérlésnél már nyugodtan használhatod a fantáziád, a meglepő, vicces ötleteket kimondottan értékelni fogja a megajándékozott (hacsak nem karót nyelt sznob az illető). Igazán profi cégek biztosítanak az autó mellé italt, ételt, kellékeket vagy akár táncos lány(oka)t vagy táncos fiú(ka)t is. A kombinációk tárháza kimeríthetetlen!

Bár ez a cikk kimondottan az autóbérlés eseteire szakosodott, de azért íme, pár igazán extrém ötlet bónuszként:

  • hajóbérlés, csónakbérlés: Balatonon, Dunán és Tiszán biztosan találsz ilyen szolgáltatókat
  • repülős, ejtőernyős esküvő

Születésnapra bérelt autó, esetleg névnapra bérelt autó

Születésnap vagy névnap alkalmával 2 lehetőségben gondolkodj: vagy a buli helyszínére tudod biztosítani a szállítást, vagy pedig maga az autóbérlés lesz a fő attrakció. Előbbi esetben buszok, kisbuszok, teherautók autók is megteszik, utóbbi esetben érdemes nívósabb autóval készülni.

Gyártó, modell, típus: azt javaslom, hogy a bérelt autó típusát tedd az életkortól függővé. Minél ifjabb az ünnepelt, annál inkább fogja igényelni a harsányabb, rongyrázósabb megoldást. Ifjú lányoknál például tuti be fog jönni a limuzin tetőablakból kilógó, sikítózós élmény. Érettebb korban egy határozott germán luxusjármű fog nagyobb hatással lenni a születésnaposra. Az esküvőhöz és a leány- vagy legénybúcsúhoz képest itt kevésbé van megkötve a kezed, nagyobb a mozgástér, ami azt is jelenti, hogy jobban oda kell figyelni az egyedi igényekre, stílusra, elköteleződésekre. Hajrá!

Sofőr: erősen ajánlott, ha te is részt akarsz venni a születésnapi buliban. Ezen inkább ne spórolj.

Bérlési idő: itt bőven elég, ha elszállítod a buli helyszínére az illetőt. A végkifejlet a legritkább esetben kiszámítható, ha mindenképp ragaszkodsz a hazaszállításhoz is, a végén inkább hívj egy taxit.

Kiegészítők: minél több, viccesebb, változatosabb, annál jobb! Minőségi ételek, italok, party kellékek, stb., stb., használd a fantáziád és a Google keresőjét! Táncos lányok vagy táncos fiúk?! Naná! Ha viszont vékonyabb a pénztárcád, akkor ez egy megspórolható kategória.

Kölcsönözz meglepetés autót ballagás, szalagavató, érettségi, diplomaosztó alkalmából!

Ezek az alkalmak megint csak egy konzervatívabb kategóriát képviselnek. Jelentősége akkor lesz igazán, ha az ünnepeltnek tényleg szívügye az autó.

Gyártó, modell, típus: az esküvőhöz hasonlóan itt is a megjelenés lesz a fontos, csak épp a közönséget nem a násznép alkotja, hanem az ifjú hölgy vagy fiatalember osztálytársai, évfolyamtársai, baráti társasága. Próbáld meg kipuhatolni, mi az a menőségi kategória, amivel igazán sikert arathat. Ha nincs különösebb ötleted, akkor egy Tesla Model 3 határozott megjelenést fog biztosítani. Esetleg a jól bevált prémiumok, de lehetőleg a sportosabb, fiatalosabb vonalat próbáld meglovagolni.

Sofőr: ha az ünnepeltnek van jogsija, próbáld meg úgy intézni, hogy ő maga legyen a sofőr. A plusz sofőrt esetleg felvágósnak fogják a barátok, haverok értékelni.

Kiegészítők, díszítés: teljességgel felesleges, legyen az autó az alkalom fénypontja!

Autóbérlés házassági évfordulóra, Valentin napra, nőnapra

Házassági évfordulóra, Valentin napra vagy nőnapra foglalj asztalt egy menő belvárosi helyen, de ha igazán el akarod kápráztatni a szerelmed, szánj egy kis pénz autóbérlésre is. De működhet úgy is, ha tudod, hogy a férjed már foglalt valahol asztalt, akkor te állod a helyszín megközelítését egy bérelt autó formájában. Tuti meglepetés, meglátod, le fog esni az álla!

Gyártó, modell, típus: mivel ketten lesztek, próbálj egy elegánsabb járművet kibérelni.

Sofőr: ha igazán a feleségedre, barátnődre akarsz koncentrálni, akkor kötelező elem. Ha inkább azt mutatnád meg, milyen ügyesen manőverező macho vagy, akkor te légy a sofőr. Ha viszont férjről van szó, akkor viszont hagyd, hogy vezessen ő!

Nyaralásra biztosított ajándék bérautó

Nyaralás esetén nem mindegy, hogy te magad is részt veszel rajta, mondjuk egy páros vagy üdülés esetén, vagy pedig kívülálló vagy, például nászút mellé vagy más alkalomból adod másvalakinek. De céges vezetőként bónusznak, az elismerés jeléül is adhatod alkalmazottadnak. Aztán ott van, amikor 4-6 jóbarát nekiindul a Balaton déli partjának vagy az Adriának…

Gyártó, modell, típus: lehetőleg a praktikum határozza meg a típust. Ha egy többállomásos körútról van szó, aminek az eleje autóbérléssel, a vége pedig a jármű leadásával végződik, akkor strapabíró verdára lesz szükség, és valószínűleg a tárhely lesz a mindent eldöntő szempont. SUV vagy kombi. Utóbbi menőségi mutatója nem lesz túl magas, viszont a pakolhatósága miatt imába fogják foglalni a neved, különösen, ha az utazóközönség nem pár, hanem egy család. Fiatal vagy fiatalos pár esetén viszont kabrió is szóba jöhet. Ha az utazók egy településhez kötöttek, akkor inkább a gyors helyváltoztatás és a parkolás lesznek a mérvadóak. Egy kisebb méretű hibrid vagy elektromos autó alacsony fogyasztással simán megteszi, ’park & go’ alapon.

Adminisztráció, szabályok, szerződés: mivel több napról vagy hétről van szó, ez a tényező jelentősen kihat majd az árra és a kaucióra. Ha külföldi helyszínről van szó, nem árt, ha tájékozódsz az aktuális szabályokról. Bizonyos helyeken minimális kaucióra lesz csak szükség, és simán hozzádvágják a kulcsot, más országokban pedig komoly papírmunkára és kaucióra lehet számítani. Talán a legjobb választás, ha Te csak az információt adod, meg a pénzt, és adminisztrációt pedig a megajándékozott illető intézi. Így a választás szabadsága is megmarad, na meg neked se kell túl sok időt töltened az ötlettel. Más a helyzet, ha te is utazol: ekkor nem úszod meg a befektetett időt, de a párodra gyakorolt hatás sem marad el!

Idő: ez gyakran azért fontos tényező, mert a nyaraláson mondjuk elég jól jönne egy bérautó pár napra, de nem biztos, hogy egész héten vagy a nyaralás ideje alatt végig szükségetek lesz erre. Ha ajándékba adod, nem illik spúr lenni, de ha csoportos üdülésről van szó, esetleg van olyan, aki társulni akar, és így tudtok játszani egy kicsit az időbeosztással és a pénzzel.

Autós ajándékok sorozat eddigi darabjai