2019. szeptember 09. | 00:42

Autó tuningolás ajándékba? Drága és nehéz megszervezni, de garantáltan örülni fog, akit meglepsz vele!

Autótuning ajándékba? Nem egyszerű, de nem is lehetetlen vállalkozás. Ha szeretnéd a barátodat vagy a barátnődet autó tuninggal kapcsolatos ajándékkal meglepni, előbb neked is egy kicsit szakértővé kell válnod. Nem elég, ha végigpörgeted a Halálos Iramban legutóbbi egytucat részét, muszáj lesz tájékozódnod a főbb irányokról, és hogy a párod az autótuning melyik vállfajába is lett szerelmes.

Az autótuning ajándék ötletelésben a Premium Car Design nyújtott segítséget.

Ugyanis az autótuning pont olyan szerteágazó és bonyolult dolog, mint az autóvásárlás. Ha ajándékba akarod adni, rendkívül drága lehet, nehéz megszervezni, rengeteg utánajárást igényel, ráadásul a legtöbb átalakítás a jelenlegi jogszabályok mellett nem legális.

Az autótuning meghatározása

Kezdjük mindjárt a tuning meghatározásával. Minden olyan módosítás, ami az autó kinézetével, megjelenésével vagy teljesítményével kapcsolatos, az autó egyedi átalakítása, vagy egyedivé alakítása érdekében történő változtatás tuningnak minősül. Ugye, hogy bármi belefér ebbe? Akár azt is megengedi, hogy a hétvégi autómosást autó tuningnak tekintsd.

Önmagában a designra és a teljesítményre vonatkozó átalakítások terén is rengeteg irányzat alakult ki, az összes stílus nyomonkövetése helyett inkább megpróbálok pár praktikus tanáccsal szolgálni. Ha a tuning stílusok érdekelnek, akkor a linken találsz egy áttekintést, a főbb irányzatokról. A cikk elsődleges célja, hogy egyfajta ötletbörzeként szolgáljon azok számára, akik a tuning területéről szeretnék meglepni autós szerettüket.

Legális-e a tuning, a tuningolt autó közúti forgalomba engedhető-e?

Jó pár nyugat-európai példát lehetne hozni, ahol a tuningolt autóra és tulajdonosára nem űzött vadként, hanem a mindennapi közlekedés részeként tekintenek. A magyarországi közlekedési bürokráciának kis túlzással egyszerűbb minden gyáritól eltérő átalakítást úgy kezelni, hogy az közlekedésbiztonsági és a környezetvédelmi jogszabályokba ütközik. Persze könnyebb a jogszabályokra, és arra hivatkozni, hogy minden egyes átalakítás egyedi ügy, amely az NKH, illetve az illetékes kormányhivatal főosztályának egyedi elbírálását igényli - sokkal könnyebb, mint értelmes szabályokat létrehozni, amelyek irányadóak lehetnének a tuning közösség számára is.

Mindenesetre ha tuningos ajándékban gondolkodsz, tudj arról, hogy a magyarországi szabályozás nem kedvez az ilyen jellegű átalakított autók forgalomba engedésének, hiába a Magyar Autótuning Szövetség, vagy akár a tuning közösség erőfeszítései.

Kezdő vagy profi tuner, akit szeretnél megajándékozni?

Ha kezdő, akkor nagy lesz a mozgástered. Könnyebb lesz meglepni, mert kevésbé jártas a tuning területén, és szinte bármilyen apróságnak örülni fog, anélkül, hogy a pénztárcád túlságosan megterhelnéd. Lehet, hogy pont te adod a kezdő lökést a tuningolás terén. Ugyanakkor nehezebb is lehet a választás, pont a nagy mozgástér miatt, így jobban el kell merülnöd az aktuális tuning trendekben. 

Profi tuner esetén csak be kell azonosítanod, milyen irányt képvisel az illető, esetleg kideríteni a kedvenc autótuning webshop címét, és már válogathatsz is az ajándékok közül. A nehézséget itt a magasabb költség és/vagy a magasabb igények jelentik majd.

Egy jó tanács, érdemes a tuningműhellyel vagy weboldallal felvenni a kapcsolatot, és kikérdezni, mit javasolnak azok, akik tényleg szakértői a témának. Így garantáltan nem fogsz mellényúlni.

Mennyit szánj autós ajándékra, azaz mekkora legyen az autótuning büdzsé?

Az ajándék vásárlása nem csak az óriási választék miatt lesz kihívás, hanem a kiszemelt tuning ajándék ára is húzós lehet. Ha nem engedhetsz meg magadnak egy akár több tízezer vagy százezer forintos egyszeri kiadást, de ugyanakkor gagyinak gondolt matricákat sem akarsz ajándékozni, van más választás is. Érdemes például egy autótuningról szóló könyvet vagy DVD-t ajándékoznod.

Pár tipp tuning könyvek témában, jórészt a Libri kínálatából:

Pár tipp tuning műsorokhoz (DVD vagy letöltés), ezeket az Amazonon tudod beszerezni:

Ha nem egy könyvszerető személyről van szó, esetleg egy nívósabb autótuning eseményre szóló belépő is jó választás lehet. Az AMTS már hirdeti a 2020-as show-t, a 4000 forintos felnőtt belépő még akkor sem fog földhöz vágni, ha te is elkíséred a párod.

Tuning autót, tuning alkatrészt vagy tuning szolgáltatást ajándékba?

Ha eszközt és nem szolgáltatást szeretnél adni, akkor a tuningolandó autó a legnyilvánvalóbb választás. Egy autós ajándékozós cikkben már eléggé kiveséztem a témát. De azért pár különleges esetre kitérek.

Ha megbízható (és régi) tuning alapok közül szeretnél válogatni, akkor az ek autó kínálatát ajánlom figyelmedbe: a linken olyan legendás autókat fogsz látni, amelyeket eredetileg 1928 és 1988 között gyártottak, vagyis veterán korúak. Van itt 1 553 359 forintért egy 1963-as Chevrolet Corvair, de találsz majd 17 072 698 forintért 1932-es Ford Street Rodot is. Az ek autó nem csak segít kiválasztani az autót, de a beszállításban és a felújításban, tuningban is segítenek.

Ha fiatalabb jószágra vágysz, és teljesen személyre szabott járműkoncepcióban gondolkodsz, akkor keresd fel az MTM oldalát. Itt nem egyszerűen csak több teljesítményt és nyomatékot kapsz, hanem személyre szabott, teljes rekonstrukciót ígérnek.

Ha az alapoktól indítanál, akkor érdemes valamilyen erre szakosodott autókereskedéssel vagy autóhirdető portállal felvenni a kapcsolatot. Izomautók: itt minden a nyomaték és a lóerő körül forog, az izomautókon belül külön menüt kaptak az amerikai izomautók is. Összesen 40-50 autóhirdetést böngészhetsz.

Ha a legnagyobb hazai autóhirdető portálon keresgélsz, találsz pár tuningra szakosodott céges hirdetést is:

  • Használtautó: itt kimondottan versenyautókat és karosszériákat találsz
  • MTM Tuning autók: a már említett MTM hirdetései a HAHU-n
  • Tuning Racing autók: jelenleg csak egy hirdetés a HAHU-n, de volt már több is

Tuningautó felmérés ajándékba

A hozzáértők többsége kiemeli, hogy tuningolni csak hibátlan autót érdemes. Itt egy állapotfelméréssel teheted hozzá a magadét a sztorihoz, ami lehet egy egyszerű, hétköznapi vizsgálat, amit például használt autó vételkor szoktak megejteni. Javaslom azonban, hogy inkább a végcél felől közelíts: jobb, ha egy olyan, tuningra szakosodott szakembertől kéred az állapotfelmérést, aki nem csak az autó állapotáról mond majd véleményt, hanem képes lesz azt is feltárni, hogy a tuning célja és az autóban rejlő lehetőségek köszönőviszonyban vannak-e egymással.

Persze minden megvalósítható, csak nem mindegy, mennyi idő és pénz árán. Az igazán profi tuningműhelyekben ezt beépítik a végösszegbe (arra számítva, hogy jóval több pénzt hagynak majd ott magára a tuningra), de akár külön is lehet előzetes felmérést kérni. Külön tuning felmérésért akár 20-40 000 forintot is elkérhetnek,az ár részét képezheti akár a veszteségi teljesítmény mérése és megcsúszás detektálás is, nem is szólva az egyéb feláras diagnosztikákról. Az egyik legjobb befektetés, segít elkerülni, hogy később egy feltáratlan hiba vagy hiányosságok miatt az egész tuning dugába dőljön. Mint ajándék pedig az egyik legjobb ár-értéket képviseli. 

Meglévő autó tuningolása - mit lehet tuningolni egy autón, ha a teljesítményt akarod javítani?

Ha már megérett benned a gondolat, hogy mindenképp tuninggal leped meg a párod, és a tuningra szánt autó is megvan már korábbról, akkor még egy döntést kell meghoznod. Az ajándék egy komplett tuning lesz? Ebben az esetben viszonylag könnyű a dolgod, ha pénzeszsák vagy: egyszerűen csak állíts ki egy csekket, helyezd egy szép borítékba. Egy fokkal személyesebb, ha segítesz megtervezni a büdzsét, akár egy tuningműhelyt is belevonva, és az általa jóváhagyott költségvetésbe szállsz be. Egy dologra azonban készülj fel: az autó eredeti vételárának sokszorosát is rááldozhatod ajándék gyanánt az átalakításra.

Az ajándékod a tuning egy adott fázisára vonatkozik? Némileg olcsóbban fogod megúszni, ha egy már elindított történetbe kapcsolódsz be, mondjuk egy hiányzó alkatrész beszerzésével, vagy egy chiptuning anyagi oldalát könnyíted meg.

Amire figyelned kell, ha a nyomaték és a teljesítmény áll az ajándékozás fókuszában, hogy csodát általában csak a Jóisten művel. A legnagyobb teljesítmény és nyomaték növelés, amit ki lehet hozni, autótól függően átlagosan 15-30% között mozog, a 40% már nagyon a teteje. Aki nagyságrendekkel többet, két-háromszoros növekedést vagy ennél többet ígér, az vagy kókler, vagy nem figyel a biztonságra, vagy tényleg a Jóisten. Az igazán profi tuningműhelyek gyártóra lebontott táblázatot kínálnak, megmutatva, hogy mekkora a mozgástér.

Egy jó kipufogó rendszerrel nem csak az autó hangját lehet egyedivé tenni, de további teljesítménynövelést is el lehet érni vele. Ha a hang a lényeg, akkor nem árt figyelni arra, hogy összhangban legyen a gyártóval, vagyis ne erőltesd a túl öblös, erős hangot egy olyan járgányhoz, amihez amúgy nem szokás. A sportlégszűrőkkel a teljesítmény fokozásán kívül még jobb gyorsulást és kisebb fogyasztást is el lehet érni. A mai fejlesztések sikerrel valósítják meg az optimálisabb levegőáramlást és tökéletesebb égési folyamatot, ráadásul a legtöbb már tisztítható, így hosszútávú befektetésről van szó.

Ahogy említettem, a teljesítmény növelése többnyire automatikusan magával kell hozza egy erősebb, megbízhatóbb fékrendszer beépítését is. Itt szintén érdemes a lépcsőzetesség elvét követni, és egy alapos tervezés után cserélni a fékbetéteket és féktárcsákat, amit aztán követhet a gumifékcsövek leváltása fémszövésű változatra, valamint a nagyobb féknyergek. Az ültetőrugók, lengéscsillapítók, nyomtávszélesítők szintén a sofőr és az utasok biztonságát szolgálják, hiszen pontosabb és stabilabb lesz az úttartás, jobban reagál majd a futómű.

És ha már biztonság, a megfelelő gumitapadás nem csak komolyan tuningolt járműnél, hanem még egy simai utcai autónál is rendkívül fontos. Egy minőségi, évszakhoz igazodó, megfelelő tapadású gumiabroncs többnyire pedig már magával hozza a minőségi, szemnek is tetsző felni igényét (vagy fordítva).

Egy kicsit erősebb, jobban gyorsuló autót akart a gyereked, az unokád vagy a párod, és lám-lám, máris lehet átépíteni az egész autót. Nos, itt léphetsz megmentő angyalként a színre, ajándék formájában biztosítva a következő lépést.

Meglévő autó tuningolása - mit lehet tuningolni egy autón, ha a külső megjelenésen van a hangsúly?

A már szóba került a kipufogórendszer, az ültetőrugók, a lengéscsillapítók, a nyomtávszélesítők - ezek mind hozzátesznek a külső összképhez. Az abroncs és a felni kiválasztásakor pedig már legalább fele arányban a design szokott érvényesülni - persze fontos a tapadás, de legalább annyira fontos, hogy aki csak meglátja, min gurul a verda, annak beinduljon a nyálelválasztása.

Felni esetében egy dolog mindenképp megfontolandó: sokan ragaszkodnak a gyári megoldásokhoz, abból a közvélekedésből kiindulva, hogy a gyári felnivel nincs kockázat. Ugyanakkor a prémium gyártók már sokszor olyan termékekkel rukkolnak elő, amelyek tartósság, szilárdság tekintetében igenis felveszik a versenyt - amelyek mögött designban viszont a gyári biztosan el fog maradni. Bátraké a szépség! Átmeneti és költségkímélőbb megoldást jelenthetnek a dísztárcsák, vagy ha olyan autóról van szó, ahol a cél egy kicsit kulturáltabb megjelenés.

A tuning izzók esetén kölcsönözhet egyedi megjelenést egy kék, zöld vagy akár piros szín, de már most szólok, hogy közúti forgalomban csak a jégfehér és a kadmiumsárga színek elfogadhatóak. Ha a szabályok szerint akarsz eljárni, csak olyan izzót szánj ajándékba, ami E-jellel rendelkezik, még jobb, ha a német hatóságok által alkalmazott E1 a jelölés. A színen kívül számít még a fényerő, valamint a megvilágított útszakasz mértéke is - sajnos a házituning végeredménye sokszor az, hogy se a sofőr, se a szembejövő nem fog látni. Az ilyen buherált megoldás pedig könnyen szemet szúr a külső megfigyelőnek is, ha érted, mire gondolok. Bízd inkább hozzáértő szemekre és kezekre a világítás tuningját is.

A leglátványosabb külső optikai tuning kétségkívül a karosszériát érinti. A három leggyakoribb megoldás a fóliázás, a karbonozás és a különféle ragasztott díszcsíkok, emblémák, feliratok, matricák. Utóbbiak a legolcsóbb megoldást jelentik, inkább csak azt a célt szolgálják, hogy a leharcoltabb, régi járgányokat feldobják valamivel. Tuningban járatosabb illetőt azonban lehetőség szerint ne fárassz ilyesmivel, hacsak nem ő maga ejt meg egy félreérthetetlen célzást.

Fólia kerülhet a karosszériára, oldalablakra, szélvédőre, vagy akár a lámpatestre is. Ezek egyik fő funkciója a védelem, pont, mint a mobilodnál a műanyag vagy üveg fóliák. A kőfelverődéstől, koccanásoktól vagy egyéb környezeti behatásoktól véd a fóliázás - már egy közepes értékű autónál sem elhanyagolható költséget jelent egy karosszéria-elem újrafényezése. Az oldalüvegek fóliázásának fény- és hővédő funkciója is van a sportosabb, esztétikusabb megjelenés mellett: megvéd az UV-sugárzástól, és nem engedi az utastér felmelegedését. A karbonozás valójában jelenthet karosszéria karbon borítását, de műszerfal elem, vagy akár felni karbon borítását is, sőt komplett, az egész autót beborító megoldás is lehetséges. A karosszériára kerülő fóliáknál 4-5 év, az ablakokra, szélvédőre kerülő fóliáknál 1 év garancia lehet a reális elvárás.

A 3M és HEXIS karosszériavédő-, oldalablak sötétítő- és első szélvédőt megóvó fóliák mellett a matt, karbon, szatén és fényes Avery fóliák is egyre népszerűbbek a hazai tunerek körében - a Premium Car Design legmenőbb szolgáltatása szinte egyedülálló az országban.

A külső optikai tuning második leggyakoribb változata a légterelés, azaz spolierezés. A légterelésért felelős elemek külön-külön vagy akár szettben is megvásárolhatóak, autótól vagy igényektől függően különböző összeállításban. Elölről hátrafelé haladva ezek a főbb tuning spoiler elemek a következők lehetnek: hűtőrács és hűtőmaszk, szemöldök és maszk, motorháztető, légbeömlő, sárvédő, küszöb, szárny, lökhárító, lökhárító toldat. 

Meglévő autó tuningolása - mit lehet tuningolni egy autón, ha a belső megjelenésen van a hangsúly?

Amíg a külső optikai tuning elsősorban a közönség esztétikai érzékének a felkorbácsolására lett kitalálva, addig a belső optikai tuning már inkább a tulajdonos mindennapi igényeit tükrözi vissza.

A mai műanyag világban fával, bőrrel, karbonnal lehet a leglátványosabb eredményeket elérni az autóbelsőt érintően. Persze különbség van műanyag és műanyag között is, de az említett anyagok a hordozói az igazi prémium érzésnek, még akkor is, ha a törekvés mondjuk “csak” egy bőr kormányvédőben nyilvánul meg. Az üléshuzattól kezdve a szőnyegen és támaszokon át,  pedálokon keresztül a műszerfalig bezárólag szinte minden cserélhető egy esztétikusabb, szebb változatra.

Mint tudjuk, a szépség a részletekben rejlik, éppen ezért érdemes nem csak a belső megújítására, de gondos megtervezésére is elegendő időt szánni - vagy a lakberendezéshez hasonlóan egy szakértőt bevonni. Így nem az ötletek kavalkádja, hanem egy következetesen végigvitt koncepció lesz a végeredmény, legyen szó egy minimalista elképzelésről vagy egy barokkos gazdagságú belsőről.

Meglévő autó tuningolása - mit lehet tuningolni egy autó elektromos rendszerén?

Első körben a multimédiát emelném ki. A multimédia manapság már jelentősen túlmutat egy GPS-en vagy egy bitang mélynyomón. Fejtámlákba integrált monitorokra, érintőképernyős kijelzőkre, hangvezérelt menürendszerekre gondolj elsősorban, vagy az utastérben kialakított komplett munkafelületekre, esetleg egyedi tervezésű és hangzású hangszórószettekre.

Persze ide tartoznak a különféle kamerák, a riasztó- és nyomkövető rendszerek, ajtónyitók és zárak, a szivargyújtók, valamint az ülésfűtés is. Ezek az eszközök nem csak a szépérzéket hivatottak szolgálni, de jelentős kényelmi és biztonsági funkciókkal is rendelkeznek.

Autós ajándékok sorozat eddigi darabjai

Ha további ötletekre van szükséged autós ajándékokkal kapcsolatban, böngészheted még az alábbi cikkeket: