Az autótolvajok a visszapillantó tükrökkel trükköznek

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2019-05-11, 13:22

New Yorkban mostanában nagyon elszaporodtak a visszapillantó tükör lopások

Az utóbbi időben rémálommá vált a parkolás New York utcáin. Senki sem lehet biztos abban, hogy az estére leparkolt autójában nem tesznek-e kárt reggelre az autótolvajok. Legújabb kedvenceik, a külső visszapillantó tükrök tömegesen tűnnek el az utóbbi időben. Ahogy az autók technológiája fejlődik, egyre összetettebb, önmagukban is értékes alkatrészek jelennek meg rajtuk.

Volvo XC90 külső visszapillantó tükör
Fényre sötétedő tükörlap, holttérfigyelő kamera és 360 fokos, parkolást segítő kamerarendszer teszik különösen értékessé a prémium autók visszapillantó tükreit

Talán nem is gondolnád, de egy komplikáltabb, elektronikával rendesen megtömött modern visszapillantó tükör ára akár a félmillió forintot is elérheti. Emiatt az autótolvajok célkeresztjébe került, hiszen különösebb nehézségek nélkül „eltávolítható” és az akció időtartama rövid, így a lebukás esélye is kisebb. A tolvajok kedvencei a Porschék, Mercedesek, Audi, Lexus-ok és BMW-k. A megkaparintott tükröket pedig könnyedén pénzé teszik a fekete piacon, ahol szép summát kapnak darabjáért.

A tükörlopások olyan méreteket öltöttek New Yorkban, hogy a jobb környékek utcáin tömegével sorakoznak a visszapillantó tükör nélküli drága autók. Természetesen a New York-i rendőrség első számú prioritásként kezeli az ügyet és mindent megtesz annak érdekében, hogy visszaszorítsák a lopásokat.

„A probléma főleg Manhattant érinti, nem jellemző más kerületekben. A tolvajok éjszaka csapnak le, de mostantól rájuk vetül a reflektorfény. A rendőrség megnövelte az éjszakai járőreinek számát és a nyomozóirodánk is azon dolgozik, hogy minél hamarabb kézre kerüljön a banda. Kérjük a lakosságot, hogy minden esetben vegye komolyan, ha egy autó riasztója megszólal az éjszaka közepén” – mondta a New York-i rendőrség szóvivője.

Sajnos maga a probléma nem új keletű, az autólopások jelentős része az alkatrészeik miatt van. Mindaddig, amíg vannak illegális bontók, vannak orgazdák és legfőképpen vannak, akik hajlandók „okosba” gyári alkatrészeket vásárolni innen-onnan, közvetve ugyan, de a feketegazdaságot, illetve az autótolvajokat támogatják. Kereslet-kínálat.

Ehhez kapcsolódóan érdemes lehet elolvasnod, hogy miként védekezhetsz az autótolvajok ellen.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Nicolas Cage a Tolvajtempó című filmben
2020. április 08.
Továbbra is egyre kevesebb járművet tulajdonítanak el éves szinten.
2019. április 16.
A szakértők éjszakai lezárásra bíztatnak mindenkit, akinek kulcs nélkül is indul a járműve

További hírek