szombat - 2023. március 25.
10.5 °C
enyhe eső
alapjarat.hu logo
95 607 Ft
100 652 Ft
D 605 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Az EU az elektromos járművek útdíjának csökkentését szorgalmazza

2022. április 11. | 12:05

Az eddigi időalapú rendszert egy kilométeralapú modell fogja felváltani.

Néhány európai ország csökkentette az autópályák használatának díját az elektromos járművek esetében, az Európai Parlament pedig nemrég lépéseket tett annak érdekében, hogy még inkább ösztönözze ezt a megközelítést az egész Unió területén.

A törvényhozó testület a közelmúltban frissítette azokat a szabályokat, amelyek meghatározzák a tagállamok által a Transzeurópai Közlekedési Hálózat (TEN-T) útjain közlekedő járművekre kiszabható díjakat. Az új szabályok célja, hogy az eddigi időalapú rendszert a távolságalapú vagy kilométeralapú modell váltsa fel az útdíjfizetés esetében.

A tagállamok lényegében nyolc éven belül megszüntetik a nehéz tehergépjárművek (tehergépjárművek és autóbuszok) időalapú matricáit a TEN-T hálózatán belül, és megkezdik a távolságalapú úthasználati díjak alkalmazását.

autópálya
Kép: Depositphotos

Emellett az uniós országoknak 2026-tól kezdődően eltérő díjszabást kell alkalmazniuk a károsanyag-kibocsátás alapján, és csökkenteniük kell a nulla vagy alacsony emisszióval rendelkező járművekre vonatkozó díjakat.

Az új szabályok meglehetősen összetettek és számos kivételt tartalmaznak, amelyek célja, hogy a más országokból érkező látogatóknak és/vagy turistáknak, valamint a kishaszongépjárműveknek egy jóval méltányosabb úthasználati díjat kelljen fizetnie, mint a kamionoknak és buszoknak.

Három évvel az új szabályok bevezetését követően a tagállamoknak nyilvános beszámolót kell közzé tenniük az útdíjakról és a használati díjakról, valamint arról, hogyan használták fel az így keletkezett bevételeket. A cél az, hogy az egyes országok ezeket az összegeket a fenntartható közlekedés ösztönzésére fordítsák.

autópálya
Kép: Depositphotos

Giuseppe Ferrandino, az Európai Parlement képviselője szerint a nehézgépjárművekre vonatkozó matrica eltörlése segít majd egységesíteni a jelenleg túlságosan széttagolt rendszert. Egyúttal az új szabályozással arra kívánják ösztönözni a közlekedés résztvevőit, hogy minél alacsonyabb emissziójú járműveket használjanak. Az egynapos matrica bevezetése azt teszi lehetővé, hogy az átutazók és turisták méltányos áron vehessék igénybe ezeket az útszakaszokat, ami a turizmus szempontjából is pozitív.

Brie Larson is benne lesz a következő Halálos iramban-filmben Elektromos sportautóként támadhat fel hamvaiból a Bentley Mulsanne

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!