Az ORFK figyelmeztet: Ne válj utcai zombivá!

Tóth Balázs
Közzétéve:
2019-02-18, 01:20

Új országos baleset-megelőzési akció indul, mely az okostelefonozás veszélyeire hívja fel a figyelmet

Bizonyára te is botlottál már olyan emberbe az utcán, akit annyira beszippantott magával okostelefonja színes, villogó képernyője, hogy önmagát vagy a forgalom más résztvevőjét is veszélybe sodorta ezzel. Erre a jelenségre hívja fel az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottságának honlapja.

„Évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el a magyar közutakon; közülük 150 ember életét veszti a balesetben” – hívja fel a figyelmet a Fekete Patrik egyetemista által készített videó, melyet az ORFK-OBB és a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének közreműködésével készített.

Nem csak az autósokra vonatkozik a KRESZ

Bár ahhoz, hogy valaki az utcán gyalogosként közlekedjen, nem szükséges forgalmi engedély, ettől még a KRESZ szabályai a gyalogoskra is vonatkoznak. Rendkívül veszélyes és egyben szabálytalan magatártás is körülnézés nélkül "zombiként" megindulni a zebrán azzal a felkiáltással, hogy "a zebrán úgyis a gyalogosnak van elsőbbsége".

zebra

Számos olyan helyzet adódhat, amikor mégis célszerű megállni az úttesten való áthaladás előtt. Nem biztos, hogy megáll majd a zebra előtt egy száguldó mentőautó, egy elbóbiskoló sofőr vagy egy műszaki hibás autó.

A zene hangereje és a ruha színe sem mindegy

A kampányban felhívják a figyelmet a zenehallgatás kockázataira is, mint írják, egy bömbölő fülhallgatóval baktató gyalogos, mely leszegett fejjel okostelefonját nyomkodja, magas kockázatoknak teszi ki magát. A felhívás ezeket a személyeket zombiként aposztrofálja.

okostelefonozó ember

A ruhaviselés tekintetében a sötét, valamint a szürke ruházatot viselők vannak kiemelten veszélyben, mivel ők beleolvadnak a környezetükbe. A kampány kitér arra is, hogy lakott területen kívül kötelező fényvisszaverő mellényt viselnie a gyalogosoknak.

A felhívás az autóvezetőket is megszólítja. Arra kérnek mindenkit, hogy vezessen óvatosan, a gyalogátkelő helyeket pedig alacsonyabb sebességgel, körültekintően közelítse meg. Ez vonatkozik olyan helyzetekre is, ahol gyalogosokra lehet számítani, például busz- vagy villamos megállóhelyek környékén.

"Figyeljünk egymásra, egymásért! Mindenkit vár valaki otthon, hogy hazaérjen!" - szólnak a felhívás záró gondolatai.

„Z” mint Zebraháború

Napjaink városi utcaképéhez egyre inkább hozzátartoznak a járdán és az úttesten való áthaladásuk...

Közzétette: Baleset-megelőzés – 2019. február 14., csütörtök

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

2020. február 28.
Rajtaütésszerűen folyik az akció.
KRESZ táblák
2019. március 18.
Tudod a kevésbé gyakori táblák jelentését is?

További hírek