Az ORFK figyelmeztet: Ne válj utcai zombivá!

Tóth Balázs
Közzétéve:
2019-02-18, 01:20

Új országos baleset-megelőzési akció indul, mely az okostelefonozás veszélyeire hívja fel a figyelmet

Bizonyára te is botlottál már olyan emberbe az utcán, akit annyira beszippantott magával okostelefonja színes, villogó képernyője, hogy önmagát vagy a forgalom más résztvevőjét is veszélybe sodorta ezzel. Erre a jelenségre hívja fel az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottságának honlapja.

„Évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el a magyar közutakon; közülük 150 ember életét veszti a balesetben” – hívja fel a figyelmet a Fekete Patrik egyetemista által készített videó, melyet az ORFK-OBB és a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének közreműködésével készített.

Nem csak az autósokra vonatkozik a KRESZ

Bár ahhoz, hogy valaki az utcán gyalogosként közlekedjen, nem szükséges forgalmi engedély, ettől még a KRESZ szabályai a gyalogoskra is vonatkoznak. Rendkívül veszélyes és egyben szabálytalan magatártás is körülnézés nélkül "zombiként" megindulni a zebrán azzal a felkiáltással, hogy "a zebrán úgyis a gyalogosnak van elsőbbsége".

zebra

Számos olyan helyzet adódhat, amikor mégis célszerű megállni az úttesten való áthaladás előtt. Nem biztos, hogy megáll majd a zebra előtt egy száguldó mentőautó, egy elbóbiskoló sofőr vagy egy műszaki hibás autó.

A zene hangereje és a ruha színe sem mindegy

A kampányban felhívják a figyelmet a zenehallgatás kockázataira is, mint írják, egy bömbölő fülhallgatóval baktató gyalogos, mely leszegett fejjel okostelefonját nyomkodja, magas kockázatoknak teszi ki magát. A felhívás ezeket a személyeket zombiként aposztrofálja.

okostelefonozó ember

A ruhaviselés tekintetében a sötét, valamint a szürke ruházatot viselők vannak kiemelten veszélyben, mivel ők beleolvadnak a környezetükbe. A kampány kitér arra is, hogy lakott területen kívül kötelező fényvisszaverő mellényt viselnie a gyalogosoknak.

A felhívás az autóvezetőket is megszólítja. Arra kérnek mindenkit, hogy vezessen óvatosan, a gyalogátkelő helyeket pedig alacsonyabb sebességgel, körültekintően közelítse meg. Ez vonatkozik olyan helyzetekre is, ahol gyalogosokra lehet számítani, például busz- vagy villamos megállóhelyek környékén.

"Figyeljünk egymásra, egymásért! Mindenkit vár valaki otthon, hogy hazaérjen!" - szólnak a felhívás záró gondolatai.

„Z” mint Zebraháború

Napjaink városi utcaképéhez egyre inkább hozzátartoznak a járdán és az úttesten való áthaladásuk...

Közzétette: Baleset-megelőzés – 2019. február 14., csütörtök

További autós hírek

Szokásos délutáni dugó a Szentendrei úton befelé. A legtöbben sorolnának be a békásmegyeri lakótelep irányába és mivel egy sáv kanyarodik…

Mint azt tegnap mi is megírtuk, hatalmas méretű szállítmány miatt korlátozzák több autópályán a forgalmat. Több fotó és videó is…

Szombatról vasárnapra virradó éjszaka, a szlovák D2-es autópályára riasztották a rendőröket, miután egy autós a forgalommal szemben haladt – számolt…

Szerda, csütörtök és péntek éjszaka egy extrém méretekkel rendelkező szerelvény bukkan fel a magyar autópályákon. A budapesti bazilikánál alig kisebb,…

Aki gyakran halad kifelé a Gyömrői úton, az bizonyára ismeri a helyszínt és tette már meg számtalanszor azt, hogy a…

Kapcsolódó írások

KRESZ táblák
2019. március 18.
Tudod a kevésbé gyakori táblák jelentését is?
2014. január 02.
A bírság szélsőséges esetben milliós nagyságrendű lehet
Volkswagen Touareg vizes úton
2016. június 06.
Hamarosan ideje lecserélni a nyári gumikat télire, de nem árt, ha valamit ellenőrzöl.
Elektromos hajtású vízitaxival rukkolt elő az ABB!
2018. május 16.
Futurisztikus, egyben környezetkímélő közlekedési eszköz prototípusát tesztelték a Genfi-tavon.