Az új Toyota RAV4 megbukott a független jávorszarvas teszten

Kozma Ádám
Közzétéve:
2019-09-18, 10:06

A svéd Teknikens Värld jávorszarvas tesztjén elvérzett a Toyota RAV4, nem ment az irányváltás.

A svéd Teknikens Värld autós újság kíméletlenül letesztelte az új Toyota RAV4 modellet és arra jutottak, hogy a legutóbbi Hilux sikertelen tesztje után az SUV sem kezeli igazán jól a hirtelen irányváltásokat. A svéd teszt első komolyabb áldozata 1997-ben volt, az akkor debütáló A-osztály, ami erősen borulékonynak bizonyult. Az eredménynek köszönhetően széles körben kezdtek terjedni a menetstabilizáló technológiák.

Az új RAV4 alapvetően biztonságos autó, remek felszereltséggel. Kiváló termék lett, ahogy ezt a fenti tesztünkben is láthattátok. Az eredmény nem csoda, hiszen a világ legnagyobb autógyártójának SUV-je nem lehet középszerű. Azonban a svéd újság tesztje alapján, a menetstabilizáló rendszer nem tökéletesen áll a helyzet magaslatán, az autó gyakran két kerékre emelkedik, túlkormányzott lesz és pattogni is kezd.

Toyota RAV4 2019 jávorszarvas teszt

A tesztről tudni kell, hogy a manőver elvégzéséhez szükséges tempó 70 km/h kell legyen, a RAV4 pedig csak 68 km/h mellett volt képes hibátlanul abszolválni a bóják által megszabott utat. Csak, hogy legyen összehasonlítási alap, a konkurens Nissan Qashqai 84 km/h-val, a Kia Sorrento 78 km/h-val tudta teljesíteni a manővert.

Erik Gustafsson a Toyota Svédország PR és kommunikációs igazgatója nem hagyta szó nélkül az újságírók véleményét: „A Toyotánál vásárlóink biztonsága az első számú prioritás, ennek érdekében fejlesztés közben szigorú teszteknek vetjük alá termékeinket. A mi akadályelkerülési tesztjeink minden globális mércének megfelelnek, és 2016 óta még fejlesztettük is ezeket, hogy a Teknikens Värld követelményeit is magukba foglalják. A RAV4 fejlesztése során minden tesztet teljesített, a Teknikens Värld szarvastesztjét is beleértve.”

Bár a teszt eredménye eléggé egyértelműnek van beállítva, valójában attól, hogy egy autó nem hibamentesen teljesíti, nem jelenti azt, hogy rossz lenne. Ugyanakkor itt hamar kiderül, hogy egyes autók mennyire félelmetesen szörnyen reagálnak a helyzetre, mint az 1997-es A-osztály, a 2012-es Jeep Grand Cheerokee de a 2016-os Hiluxtól is frászt kap az ember ha nézi a videót. Az autók, amik borulásközeli helyzetbe kerülnek és csak a sofőr ügyességének köszönhetően nem az tetöjükön csusszannak be a célba, elgondolkoztatják az embert, hogy vajon mit képzeltek a gyáriak.

A RAV4 legnagyobb hibája, a túlkormányzottság, bár kívülről nézve ez inkább olyan mintha csak túl nagy ráhagyással dolgozna az elektronika, mindenesetre a kerék emelgetése miatt, autópályára kószáló Bambit nem szívesen kerülgetnék vele, igazából semmivel se.

Forrás:

További autós hírek

Végrehajtandó börtönbüntetést és a járművezetéstől való végleges eltiltást indítványoz a Szombathelyi Járási Ügyészség egy férfi ellen, akit kétszer egymás után ittas vezetés közben...

Ezt mondta az a férfi, aki részegen kiesett a kocsijából Budapesten, a 18. kerületben. Két autós is félreállt, hogy felsegítsék az úttestről, mert...

Mint azt mi is megírtuk 13-án, vasárnap este,  mentő ütközött személyautóval Nyíregyházán, ahol életét vesztette egy fiatal nő. A blikk.hu információi szerint a...

Fedélzeti kamerás felvételt posztolt a Győrben közlekedünk Facebook oldal, amin egy autóval ütközik egy kamion. A videóra mi jobban ráközelítettünk volna némi utómunkával,...

Ők ketten úgy keltek át ezen a békéscsabai gyalogátkelőn, ahogy az meg van írva. Deszkáról, rolerről leszállva! Talán ennek köszönhetik azt, hogy nem...

Kapcsolódó írások

Toyota RAV4 2019
2018. november 16.
A fejlesztőknek annyira tetszett a végeredmény, hogy a RAV4 városi terepjáróból abszolút el tudnak képzelni egy versenybe illő kivitelt is.
Új Corolla ütközik a régivel. Túlélted volna?
2017. május 19.
Az autók biztonságtechnikai szempontból is forradalmi fejlődéseken mentek keresztül. De vajon egy új autóban nagyobb az esély a túlélésre?
Megjártuk a Budapesti Auto Show-t! - GALÉRIA
2017. október 27.
Az ötödik alkalommal megrendezett cégautó konferencia idén magával hozta többek között a Peugeot, BMW, Opel és a Nissan modelljeit is. De vajon mit tartogatott még a seregszemle?
A legőrültebb autók a 2017-es tokiói autószalonról
2017. november 02.
A japánoktól Európába egészen visszafogott modellek jutnak csak el, de a galéria bemutatja azt is, mit tudnak kihozni magukból, ha a saját közönségüknek gyártanak