Batman idén 80 éves! Íme a legemlékezetesebb Batmobile-ok örök rangsora

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2019-05-20, 13:53

A szuperképességekkel nem rendelkező Batman szuperképességekkel rendelkező autókra támaszkodva üldözi a bűnt. Itt van a 4 legemlékezetesebb Batman autói közül

Bob Kane és Bill Finger alkotta meg Batman alakját és 1939. májusában, a Detective Comics 27. kiadásában jelent meg először képregény formájában. A gazdag férfi története - amiben Bruce Wayne denevérruhát magára öltve öntörvényű igazságosztóként járja Gotham City utcáit és veszi fel a harcot a várost fenyegető bűnözőkkel - idén ünnepli 80. születésnapját. Szuperképességek híján az eszére hagyatkozva mindenféle kütyükkel harcol az igazságért. A kütyük között legfontosabbak a Batmobile-nak hívott szuperautók, amelyek mindig a Sötét Lovag segítségére vannak közös kalandjaik során. Íme a 4 legemlékezetesebb az elmúlt 8 évtizedből.

#4: Mindörökké Batman/Batman és Robin filmek autója

Széles körben elfogadott tény, hogy a Batmobile-ok történetének mélypontja az 1995-ös Mindörökké Batman filmben felbukkanó neonfényben úszó, csicsás futurisztikus járgány volt. Az akár 480 km/h-ás sebességre képes autónak nem volt akadály a függőleges falak megmászása sem és a rakétameghajtású ülésének köszönhetően Batmant bármikor az égbe repítette, hogy a levegőben folytathassa a bűn üldözését. Ez az autó ihlette meg leginkább a játékgyártókat, a legnagyobb példányszámban értékesített játék Batmobile-t erről a példányról mintázták.

a Mindörökké Batman és a Batman és Robin filmek Batmobile-ja

#3: A sötét lovag trilógia/DC moziuniverzum film autója

Ez a nem éppen esztétikus szörny valószínűleg a legfélelmetesebb Batman autói között. A 2008-as A sötét lovag című filmben bukkant fel először, és ezt a semmihez sem hasonlítható izét inkább nevezném tanknak, mint autónak. Gombnyomásra képes folyókon átugrani vagy épp vonatállomásokat felrobbantani. Létezik lopakodó- és megfélemlítő üzemmódja is, sőt, van egy beépített motorkerékpárja is arra az esetre, ha túl nagy lenne a forgalom és Batman csak a sorok között tudna továbbhaladni. A jármű egyébként a valóságban is teljesen működőképes, a filmekben látható ugratások egy részét igazából végrehajtották, nemcsak a CGI eredménye. Az autó alapját nem igazi négykerekű adta, az egészet maguk a filmesek tervezték és készítették el az utolsó csavarig.

A sötét lovag trilógia és a DC moziuniverzum film Batmobile-ja

#2: Batman film autója

Nehéz elképzelni a sugárhajtóművel felszerelt Batmobile-nál erősebb és gyorsabb járgányt. Az 1989-es első Batman filmben szereplő páncélozott autó képes volt elérni a szédítő 525 km/h-ás sebességet is, miközben hatalmas lángcsóvák kíséretében falta a magas oktánszámú, parafin keverékből készült üzemanyagát. A Chevrolet alapú automobil képernyőn való megjelenését már a számítógépes technológia is segítette: a kocsit beburkoló külső pajzs pusztán az animáció eredménye volt. Minden néző döbbenettel csodálta, ahogy Batman hangvezérléssel hívta magához négykerekűjét, vagy amikor bombákat indított az autóból.

Az első Batman film Batmobile-ja

#1: A Batman című televíziós sorozat autója

Nem csak filmek és képregények léteznek a Batman univerzumban, televíziós sorozatok is megelevenítik a Sötét Lovag történeteit. A két évig futó 1966-os széria volt az első a sorban. A főszereplő autó van a legközelebb a valósághoz, mert alapját az 1955-ös Lincoln Futura adta. A mai árfolyamon számolva 670 millió forintot érő tanulmányautót jelképes 1 dollárért adta el a Ford a Hollywood-i produkciónak, mellyel ez az autó vált a filmvászon első Batmobile-jává. Gotham City igazságosztójának autójában igazi füstgép volt az álcázáshoz és olyan – a 60-as években tudományosnak ható - tételek is szerepeltek benne, mint a lézersugárvető vagy a mobiltelefon.

A Batman című televíziós sorozat Batmobile-ja

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

1970 Velorex Oskar, Bőregér, Batmobile, oldalnézet, jobbról
2019. május 01.
1945-ben született meg a szocializmus egyik legbizarrabb autója, a Bőregér néven is emlegetett csehszlovák Velorex Oskar.
Batmobile
2019. október 08.
A járgánynak saját hőkamerája, egy replika pisztolya és golyóálló ablaka van.

További hírek