Belehúz a Škoda az elektromos autók terén

Közzétéve:
2019-02-18, 11:08

A Genfi Autószalonra például egy vadonatúj tanulmánnyal érkeznek

Mint sok más autógyártó, a Volkswagen-konszern tulajdonában álló cseh vállalat is igyekszik nyitni a modern technológiák felé. Nem mondok vele újat, hiszen ma már nehezen lehet olyan autómárkát találni, amelyik nem kínál valamilyen hibrid vagy akár tisztán elektromos modellt. A Škoda nem titkolt célja, hogy 2022-re több mint tíz elektromos járművet mutasson be, ehhez pedig már most közel kétmilliárd eurót (636 milliárd forint) fektet az alternatív hajtások fejlesztésébe.

Škoda Vision iV koncepció elölről

A csehek egy ütős koncepcióval rukkolnak elő márciusban, melyről már most kiszivárogtattak néhány látványtervet. A Škoda Vision iV névre keresztelt tanulmányautó egy kupés tetővonalú elektromos crossover, mely a gyártótól eddig nem megszokott agresszivitással rendelkezik. A Vision iV a moduláris MEB (Modular Electric Drive Kit) platformra épül, mely lehetővé teszi az alternatív hajtásláncok alkalmazását.

Az orr-részen szinte BMW-s szintekre emelt a hűtőmaszk mérete, a lökhárító széleire pedig szintén hatalmas beömlőket rajzoltak. A maszkot ráadásul egy, a fényszórók alól induló fénycsík metszi el keresztbe, melynek köszönhetően még hangsúlyosabb lett az autó eleje.

Škoda Vision iV koncepció hátulról

A bódé alá 22 colos kerekek kerültek a terveken, a hagyományos visszapillantó tükröt pedig egy digitális kamera váltotta fel, melynek gyártásba kerülésére kicsi az esély, hiszen egyelőre nagyon problémás engedélyt szerezni erre a technikai újításra Európában. A sportos jármű farán megfigyelhetők a jellegzetes C-alakú lámpák, közöttük pedig egy szintén vörös világítással ellátott Škoda felirat látható. Alul egy diffúzorszerű kialakítás figyelhető meg, felette pedig az autó orráról ismerős fénycsíkkal igyekeznek hangsúlyozni a jármű szélességét. A technikai adatokról egyelőre nem hoztak nyilvánosságra részleteket, erre valószínűleg Genfig várni kell.

A 2019-es év több szempontból is izgalmas a gyártónak, hiszen a Superb plug-in hibrid változata mellett a Citigo kisautó tiszitán elektromos kivitele is bemutatkozik. A 2020-as évben érkezik a Škoda első MEB platformra épülő tisztán elektromos modellje, mellyel egy teljesen új szegmensben méretteti meg magát a cseh gyártó, ezzel színesítve a már jelenleg is széles modellpalettát.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Škoda sajtóközlemény

Kapcsolódó írások

Új elektromos szupersportautó: Dendrobium
2017. március 01.
Új szereplő lép be az elektromos szupersportautók piacára, mégpedig a szingapúri Vanda Electric vállalat a Dendrobium nevű autójával
Tesla Model 3
2019. május 22.
Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője

További hírek