A briteknél kevesebb adót kell majd fizetni az elektromos autók után

Közzétéve:
2020-01-15, 07:00

Javaslatok érkeztek a brit kormánynak, hogy a Brexit után szüntessék meg az elektromos autók adóját, hogy azok megfizethetőbbé válhassanak.

Elképzelhető, hogy az elektromos autók vételáron felüli általános forgalmi adójának megszűnésével, valamint a lízingköltségek csökkentésével növekedni fog a zéró károsanyag-kibocsátású elektromos autók elterjedése.

Jaguar I-Pace elektromos autó

Egészen addig, amíg az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja, a kormány a többi tagállam beleegyezése nélkül nem számíthat fel 15%-nál alacsonyabb áfát. Az Egyesült Királyság Európai Uniós tagsága 2020. január 31-én szűnik meg.

Végeztek egy felmérést, amelyben 17 500 ember vett részt, ennek 61%-a vélte úgy, hogy az elektromos autók beszerzési árára kivetett áfa megszüntetése számottevő lépés lehet annak érdekében, hogy a kormány elforduljon a belsőégésű motoroktól. Az alacsony jövedelmű háztartások 28%-a szerint viszont rendkívül számottevő lépés lesz ez.

Tesla modellek fűben sorakoznak

A 18-24 életév közötti válaszadók 74%-a azt mondta, hogy egy ilyen lépés arra ösztönözné őket, hogy vásároljanak elektromos autót. A skála másik végén, a 65 év felettiek 59%-a ugyanígy vélekedett.

A londoniak közel 67%-a biztosan élne egy ilyen lehetőséggel, míg az északkeleti válaszadóknak csupán 56%-át kísérti a gondolat.

Mivel az EV-k a közutakon szereplő járművek csupán 0,2% -át teszik ki jelenleg, még hosszú utat kell megtenni a hivatalos célkitűzés eléréséig, mely nem más, minthogy 2030-ig az újautó eladások fele, zéró károsanyag-kibocsátású elektromos autó formájában valósuljon meg. Éppen ezért a napokban tett kormányjavaslat elősegítené ezt a mozzanatot.

Mi a véleményed arról, hogy a brit kormánynak el kellene törölnie az elektromos autókra kivetett ÁFA-t?

Kapcsolódó írások

Tesla Model 3
2019. május 22.
Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője
2019. december 07.
Az lehetetlen, hogy ezt az otromba valamit komolyan gondolta a marslakó Elon Musk.  

További hírek