2022. december 12. | 14:20

Átlagosan 15-20 forinttal csökken majd az üzemanyagok ára, de ettől mi nem biztos, hogy olcsóbban fogunk tankolni.

Az üzemanyagárstop kivezetése után ismét eljött az az időszak, hogy nyomon követhetjük az üzemanyagár változását hazánkban. Ezt sokan azért tették, mert így jól időzítve tankolásaikat néha egészen sokat spórolhattak.

A kivezetés utáni emelkedés sokakat sokként ért, hiszen az addig literenkénti 480 forint helyett hirtelen 640 forint/liter lett a benzin és 700 a gázolaj. Azóta volt egy kisebb csökkenés, ahol 632 és 695 forintra módosultak a literenkénti árak és most megint egy esés tapasztalható, csak nem a kutakon.

Az üzemanyagok nagykereskedelmi ára csökkent jelentős mértékben. Ez a benzinnél 20, míg a gázolajnál 15 forint esést jelent, viszont egyáltalán nem garantált, hogy ezt mi mind érezni fogjuk-e a kutakon.

Az üzemanyagok egy nagyon összetett árszabással vannak meghatározva, ahol jövedéki adó mellett más adók is szerepelnek, ezekre áfát számolnak és a beszerzési ár szinte már semminek érződik. Ez még inkább így lesz, ha az EU esetleg nem fogadja el derogációs kérelmünket, és tovább emeli a jövedéki adó megszabott minimál értékét.

A mostani árcsökkenés egyébként annak tudható be, hogy Brent olaj ára az elmúlt napokhoz hasonlóan tovább csökkent, már csak 75,5 dollárba kerül egy hordó. Emellett az is segíti a csökkenést, hogy az amerikai és a magyar valuták árfolyama stabilan áll 395 forint/dolláron.

Az ársapka kivezetése óta egyébként még mindig csak éledezik a magyar piac. A kivezetés szinte az utolsó utáni pillanatban történt, amikor az üzemanyagellátással súlyos gondok akadtak.

Az import szinte teljesen megszűnt, a MOL pedig képtelen volt egyedül ellátni az országot üzemanyaggal. Emellett százhalombattai finomítójuk sem működött rendesen, így elkerülhetetlen volt az üzemanyaghiány és az ezzel járó ársapka kivezetése, hogy mentsék a helyzetet.

Depositphotos