2022. december 06. | 14:56

A kerület polgármestere jelentette be, hogy ugyan kedvezményes üzemanyagvásárt nem tudnak tartani, de a közlekedésbiztonságot megpróbálják fenntartani.

Az üzemanyagok pánikvásárlása miatt kialakult sorokra hivatkozva Budapest II. kerületi polgármestere városrendészek segítségét kérte. Úgy látták, hogy a megnövekedett forgalom miatt kialakult sorok már veszélyeztetnék a város forgalmát, ezért vettek igénybe segítséget.

Példaként Hűvösvölgyi út és a Nagykovácsi utca elágazásánál található MOL kút forgalmát említette és erről fényképeket is csatolt posztjában. Azt is elmondta, hogy nem tudja, várhatóan meddig áll fenn ez a probléma a kutakon kígyózó sorok miatt, de ahol tudnak, segítenek.

A fokozatosan felépülő pánikvásárlást az akadozó üzemanyagellátás okozza, amit az elmúlt hetek eseményei és politikai döntések idéztek elő. Utóbbi többek közt az ársapka bevezetését jelenti, ami szerint 480 ft/literben maximalizálták az alap üzemanyagok árát.

Emiatt a lépés miatt az import lassan elhagyta az országot, mert nem érte meg nálunk értékesíteni az üzemanyagot, helyette a nagyvállalatok más országokban építették tovább infrastruktúráikat. Ezzel a belföldi üzemanyagelőállítás került előtérbe szinte teljes mértékben, viszont itt az utóbbi időben félállásig lebetegedő százhalombattai MOL finomító okozott gondokat az ellátásban.

Mivel sokáig csak 60, később már csak 50 százalékon üzemeltek és a nyáron felszabadított biztonsági tartalékok visszapótlásával is foglalkozniuk kell az ellátásbiztonság megteremtése mellett, így szép lassan hiány alakult ki. Eleinte a kisebb benzinkutaknak nem szállított üzemanyagot a MOL, most már viszont nagyobb kútjain is ingadozás látszik.

A problémára a legutóbbi kormányinfón is szó esett, ahol Gulyás Gergely elmondta, hogy az ársapka fenntartásának két feltétele van. Az egyik az olcsó orosz olaj hazánkba érkezése, illetve a MOL Dunai Finomító megfelelő működése. Ha bármi miatt komoly üzemanyaghiány lép fel, felülvizsgálják az ársapkát.

Depositphotos