2022. november 25. | 11:50

A nyilvántartások alapján folyamatosan javul a helyzet és úgy néz ki, hogy emelkednek vissza a tartalékok a megfelelő szintre.

A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) legfrissebb nyilvántartási adataiból kiderül, hogy folyamatosan javul a helyzet a stratégiai üzemanyagtartalékok visszapótlását illetően. A kormány még nyáron nyúlt a biztonsági kőolajtermék-készletekhez, ekkor 18 millió liter 95-ös benzin és 213 millió liter gázolaj felszabadítását rendelte el.

Ez egy erős lyuk lett a tartalékokban, főleg a gázolaj tekintetében, de úgy néz ki, hogy az utóbbi időben sikerült visszatermelni. Az Október 31-i számok alapján 180,1 millió liter benzin és 248,7 millió liter gázolaj tartaléka van Magyarországnak, ezzel pedig a szeptemberi 173,1 és 245,4 millió literes számokat is felülmúlják. Ez azt jelenti, hogy egy hónap alatt 7 millió liter benzint és 3,3 millió liter gázolajat sikerült visszatermelni.

Ebből az következik, hogy az elmúlt hónapok nem igényelték stratégiai tartalékok felszabadítását. A jelenlegi tartalék készlettel az átlagos felhasználást 74 napig tudná fedezni Magyarország, ami az augusztusi 73 naphoz képest előrelépés. Bár a cél az év eleji szint lenne, ami 100 napot jelent, ezt nem olyan egyszerű elérni.

Főleg most nehézkes a kérdés, mivel a Mol százhalombattai finomítója egy rendszerhiba miatt csak 60 százalékos kapacitáson üzemel. Emiatt több kisbenzinkútnak leállították a szállítást, és a magasnyomású gázolaj kutakra is limitet szabtak ki, ami hosszabb távon nagy károkat okozhat.

Világgazdaság