Szeptember elején a Hyundai is bejelentette, hogy a következő évtized végéig megszünteti a belső égésű motorokat Európában. Az EV9 koncepcióautó bemutatásával egyidejűleg pedig a Kia is ugyanezt a bejelentést teszi.

A Kia európai kínálatában 2035-től nem lesz több benzines vagy dízelautó, és a világ egyéb régióiban is kizárólag elektromos járművekre térnek át a rákövetkező öt évben. A cél 2045-re elérni a zéró károsanyag-kibocsátást, nem csak az autók, hanem a gyártás tekintetében is, tengerentúli létesítményeik 2030-ra csak megújuló energiát hasznosítanának, hazai telephelyeik pedig 2040-re zöldenergiára térnek majd át. A vállalat szlovákiai gyára már jelenleg is kizárólag zöld energiát használ.

Az elkövetkező években komoly lépéseket tesznek a szén-dioxid semlegesség felé, hiszen a tervek szerint a Kia összes flottás autója elektromos lesz 2030-ra.

A Kia és a Hyundai nem az egyetlen, akik bejelentették a belső égésű motorjaik fokozatos megszüntetését. A Jaguár 2025-re teljesen elektromos márkává válik, őt követi az Alfa Romeo 2027-ben, majd az Lotus és az Opel 2028-ig. A listának itt még nincs vége...