2022. december 20. | 09:20

Nem egy irányba mozognak majd az üzemanyagárak szerdától, ennek lesz, aki örül és lesz, aki nem.

Szerdától (december 21.) változnak az üzemanyagok árai, de most a megszokottól eltérően nem együtt indulnak majd el valamelyik irányba. Pont ellenkezőleg, mert a benzin ára csökken majd, míg a gázolaj drágul.

Mióta kivezették az üzemanyagárstopot és az ezzel járó maximalizált literenkénti 480 forintos árat, újra elindult a piaci szabad verseny. Emiatt csak átlagokkal lehet kalkulálni, nagy eltérések lehetnek különböző márkájú és földrajzi elhelyezkedésű kutak között.

Emiatt lehet azt mondani, a 95-ös benzin ára átlagosan 634, míg a gázolaj ára 718 forint lesz literenként A Holtankoljak adatai szerint. Ezek az árak szerdától várhatóak, amikor a 95-ös benzin nagykereskedelmi ára bruttó 4 forinttal csökken, míg a gázolajén bruttó 7 forinttal emelkedik.

Még mindig tart a piac helyrerázása, ami szakértők szerint majd csak január közepére állhat vissza stabilan működő állapotába. Bár hiányról egyre kevesebbet hallani, mivel az ársapka megszűnése óta újra fellendült az import.

Bár az árak magasra ugrottak, valójában a Brent olaj világpiaci ára a tavaly novemberi ár alatt van kicsivel - akkor vezették be az üzemanyagárstopot. Ennek ellenére most drágább az üzemanyag mint akkor, ennek az egyik eleme, hogy a kormány a kivezetés után szinte azonnal emelte az üzemanyagok jövedéki adóját.

A tavaly november óta dédelgetett üzemanyagárstop már kezdett súlyos problémákat okozni az ellátásban, a MOL nem bírta ellátni az országot amellett, hogy az egyik finomítójuk sem üzemelt rendesen. Ellátási hiány alakult ki, amit tovább fokozott a pánikvásárlás.

Ennek az ársapka kivezetésével vetett véget a kormány egy rendhagyó kormányinfón. Ennek ellenére a várható piaci stabilitás csak egy dolog lesz, utána szakértők szerint megint nem vár szép jövő az üzemanyagellátásra és az árakra az EU egy Oroszországra kivetett szankciója miatt.

Depositphotos