Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Volkswagen haszongépjárművekért felelős részlege, az Argo AI és a MOIA egy önvezető verziót is elkészít majd az ID.Buzz kisbuszból, amelyet 2025-től robotaxiként terveznek használatba állítani Hamburgban. A német vállalat 2030-ra ezt a programot 50 európai és észak-amerikai városra szeretné kiterjeszteni.

A Volkswagen Haszongépjárművek 2021-ben mutatta be az autonóm ID.Buzz koncepcióját. A cég az Argo AI segítségével fejlesztette ki a modellt, amely szenzorok és kamerák segítségével képes önmagát vezetni. A felszerelés részét képezi egy masszív, a tetőn elhelyezett LiDAR egység, hat kisebb lézerszkenner, 11 radarpanel és 14 kamera. A technológiának köszönhetően a prototípus képes volt észlelni azokat a tárgyakat is, amelyek több mint 400 méter távolságra voltak előtte.

Most elérkezett az idő, hogy éles körülmények között, valós forgalmi szituációkban is kipróbálják, hol is tart jelenleg ez a technológia. A Volkswagen első alkalommal Münchenben utcára vitte az autonóm ID.Buzz AD névre hallgató autonóm kisbuszt. A jeles alkalomra természetesen Herbert Diess, a cég vezérigazgatója is kíváncsi volt, aki a hátsó ülésen utazott a tesztút során.

Mivel egy fejlesztés alatt álló technológiáról van szó, ezért szükség volt egy „sofőrre” is, aki folyamatosan felügyelte a rendszer működését, és minden pillanatban készen állt arra, hogy szükség esetén beavatkozzon és átvegye az irányítást az autótól.

Volkswagen ID.Buzz AD hátulról, menet közben
Kép: Volkswagen

Bryan Salesky, az autonóm rendszer fejlesztéséért felelős Argo AI ügyvezető igazgatója elmondta, az egyik legnagyobb kihívást az olyan előre nem kalkulálható tényezők jelentik, mint az emberi kiszámíthatatlanság. Ebbe a kategóriába tartoznak például a járdán sétáló gyalogosok. Amíg egy emberi sofőr képes meglátni azokat az apró jeleket, amelyek arra utalhatnak, hogy a gyalogos le fog lépni az autó elé, addig ezt roppant nehéz a mesterséges intelligenciának megtanítani.

Nyitókép: Volkswagen