2023. november 30. | 14:40

Schiffer András elérte, hogy a Kúria érvénytelenítse a Debrecenbe tervezett CATL akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyét.

Még a CATL esetében is sok a bizonytalanság, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nemrég bejelentette, hogy (főként a BMW hatására) a kínai Eve Power is akkugyárat épít Debrecenben. Most azonban a CATL kapcsán érkeztek friss hírek.

Miután megkapta a szükséges engedélyeket, úgy tűnt, zöld utat kaphat bármilyen akkugyár, amely országunkban szeretne üzemet építeni. Tegnap délelőttre azonban a Kúria döntése lényegében semmissé tette a CATL katasztrófavédelmi engedélyét.

Erről Schiffer András, mára ügyvédként tevékenykedő volt LMP-s képviselő számolt be Facebook-oldalán:

„Jelen pillanatban a debreceni CATL-beruházásnak nincsen katasztrófavédelmi engedélye. A Debreceni Törvényszék ítéletét ugyanis megváltoztatta, a vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági engedélyét pedig megsemmisítette ma a Kúria.”

A debreceni akkugyár beruházáshoz korábban kiadott katasztrófavédelmi engedélyt megsemmisítették, tehát jelenleg nem rendelkezik érvényes engedéllyel. Ezért az ügyben új eljárást kell indítani.

Az elfogadott felülvizsgálati kérelmet egy debreceni polgár, Horváth Nándor nyújtotta be Schiffer segítségétvel. A Kúria döntése alapján azért kell új eljárást indítani, mert a hatósági eljárás megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

A CATL építését már több esetben hátráltatták helybéliek, például még tavasszal nyújtott be panaszt Jávor Benedek, magyar politikus az Európai Bizottság felé a Debrecen városába készülő akkumulátorgyár ügyében, de a januári közmeghallgatáson is majdnem lincshangulat alakult ki a lakosok körében. A gyárat végül júliusban kezdték építeni, de most ismét megakadhatnak a folyamatok.

Sturcz bertalan / Alapjárat