2023. november 22. | 12:00

A kelet-magyarországi nagyváros kezd egyre népszerűbb célpont lenni a beszállítóknak, hisz a BMW gyára temérdek lehetőséget kínál mindenki számára. Most egy újabb akkugyár létesül Debrecenben.

A kínai Eve Power meg is akkugyárat épít Debrecenben, miután megkapta az ehhez szükséges engedélyeket. Még májusban írtunk arról, hogy Szijjártó Péter bejelentette, újabb akkumulátorkészítő üzem fog épülni a kelet-magyarországi nagyvárosban. A 400 milliárd forint értékű beruházásból az állam 14 milliárdot vállal magára, amivel mindkét fél elégedett.

A beszámoló szerint sok munkahely létesül már csupán az építéssel. A munkálatok befejeztével a 281 ezer négyzetmétert meghaladó területen egy elektróda-, egy CNT-, egy összeszerelő és egy formázó üzem épül, valamint egy szortírozó raktár készül el, amelyek előkészületei is komoly kihívást jelentenek.

A környezet egészségéért aggódóknak némi hamis megnyugvást jelenthet, hogy az engedélyben rögzítették: a munkálatukat a lehető legkisebb környezetterheléssel kell megvalósítani. Ezen felül a tervek szerint közel 300 ezer köbméter kitermelt anyagban 64 ezer köbméternyi humusz található, amelynek hasznosítása helyben megoldandó feladat, amennyiben nem tudják helyben hasznosítani a humuszos termőréteget, akkor talajvédelmi járulék fizetésére kötelezik a céget.

Az Eve Power választása nem véletlenül esett Debrecenre, ugyanis az itt hamarosan termelést indító BMW kérésére kerestek a környéken helyszínt, mivel ők tudják megfelelően kiszolgálni a bajor gyártó új elektromos modelljeibe szükséges hengeres akkucellák iránti igényt. Nem mellesleg a szintén kínai CATL is itt húz fel egy akkugyárat, amely korábban felháborodást váltott ki több helybéliből, így jó kérdés, hogyan fogadják majd az újabb beruházást az emberek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkor azt is mondta a környezetükért aggódók megnyugtatására, hogy a beruházás vízigényének 95%-át tisztított szennyvízből és felszíni vízből biztosítják, a cég pedig a technológiai szennyvíz egy részét már a helyszínen újra fogja hasznosítani. Emellett azt is mondta, hogy az európainál szigorúbb feltételek mellett építhetnek csak Magyarországon ilyen üzemeket a beruházók, aki pedig nem vállalja ezeket, annak nálunk nincs jövője.

A BMW Group debreceni üzemének munkálatai eközben szépen haladnak. Már a toborzás is elindult, hogy a megfelelő szakemberek időben munkához lássanak jövő év szeptemberében, amikor a próbagyártás kezdődik.

BMW