2023. május 09. | 16:06

A külgazdasági és külügyminiszter kedden jelentette be a hírt.

Még el sem csendesedtek a viharok a Debrecenben üzemet építeni készülő CATL akkugyártó körül, most újabb bejelentés követketett. A kínai EVE Power épít majd akkumulátorgyárat Debrecenben, a vállalat egyébként a kilencedik legnagyobb akksigyártó cég a világon.

A hírt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be Debrecenben, ahol kiemelte, hogy a BMW kérésére érkezett az EVE Power, mivel ők ki tudják szolgálni a bajorok új elektromos modelljeibe szükséges hengeres akkucellák iránti igényt. Az állam 14 milliárd forint támogatást ad a 400 milliárd forintos projektbe, ezzel pedig Szijjártó szerint több mint ezer munkahely jön majd létre.

Hozzátette, hogy a beruházás vízigényének 95 százalékát tisztított szennyvízből és felszíni vízből biztosítják, az EVE Power pedig a technológiai szennyvíz egy részét pedig már a helyszínen újrahasznosítja majd.

Szijjártó elmondása alapján a kormány célja, hogy Magyarország éllovas legyen a környezetvédelemben globális szinten. Azt is elmondta, hogy elektromos autók nélkül nem lehet az európai zöld megállapodást sikerre vinni, ezekhez az autókhoz pedig akkumulátorok kellenek. Szerinte az ilyen beruházások nélkül elveszett a környezetvédelem ügye és az a harc, amit a globális klímaváltozás ellen folytatunk.

A külgazdasági és külügyminiszter azt is elmondta, hogy 2030-ra a jelenlegi tízszeresére bővül majd a kereslet a villanyautók iránt, a kérdés már csak az, hogy az ezekhez szükséges akkugyárakból kik fognak profitálni Európában.

„Az az ország, amely magához tudja vonzani az elektromos akkumulátorgyárak építését, az hosszú távú garanciát kap arra, hogy a gazdasága növekedni fog” - mondta Szijjártó.

Hozzátette, hogy a debreceni embereknek semmi félnivalója nincsen az akkugyárak építése miatt, mert jóval szigorúbb környezetvédelmi előírásokat alkalmaznak, mint Európa más országaiban. És aki nem vállalja ezeknek a szabályoknak a betartását, az nem építhet gyárat Magyarországon.

Végül Szijjártó megköszönte a debreceni városvezetésnek, hogy szem előtt tartották a helyi emberek érdekeit és nem hagyták magukat félrevezetni, valamint hogy biztosították azt, hogy a város fejlődése töretlen legyen az elkövetkezendő években.

Nyitókép: Szijjártó Péter / Facebook