2023. március 27. | 14:34

A vállalat egyelőre optimista a projekt kapcsán, mert az engedélyeztetés a terv szerint halad.

Magyarország miniszterelnöke nemrég bejelentette, hogy országunkat elektromos autókhoz való akkugyártó nagyhatalommá tenné az elkövetkezendő években. Ennek alapja az, hogy a jelenlegi állás szerint a világ az elektromobilitás irányába halad, amihez elengedhetetlen az akkumulátor.

Az elmélet mindenképpen jó, mert fellendítheti a gazdaságot és munkahelyeket teremt, azonban a megvalósításba már sokan beleálltak. Többen is panaszkodnak, hogy a már meglévő akkumulátorgyáraink nem tartanak be minden szabályt, és rohamtempóban terjeszkednek.

Ennek az ellenállásnak is vannak alapjai és nem véletlen félnek ennek kapcsán Debrecen lakosai is. Hiszen hozzájuk az ország egyik legnagyobb beruházását készítik elő, melynek értéke meghaladja a háromezer milliárd forintot.

Végső formájában a vállalat 225 hektáron terül majd el, vízfelhasználása meghaladhatja a napi 10 ezer köbmétert és csúcsfogyasztása 300 megawatt körül alakul. Erről a CATL közügyekért felelős vezetője, Szilágyi Balázs osztott meg információkat egy háttérbeszélgetésben.

Azt is elmondta, hogy komoly kutatómunka és felmérések előzték meg azt, hogy a kínai CATL éppen Debrecent választotta helyéül második európai gyárának. Egy gyárat ugyanis már üzemeltetnek a kontinensen, Németországban.

A beruházás több lépcsőben valósul majd meg és az első elméletileg már 2025-re készen áll a tömegtermelésre. Nemrég adtak be újabb építési kérelmeket, amikről bár tudják, hogy a tiltakozók ezeket megtámadták a bíróságon, optimisták az engedélyek kiadását illetően.

A helyszínválasztásban az is fontos szerepet játszott, hogy sok magyarországi autógyártónak szállítanák a náluk legyártott akkumulátorcellákat, ahol aztán majd összeszerelik őket. Emellett Debrecennek fejlett vasúti közlekedése van, így az alapanyagok beszerzése is könnyebb.

Emellett a kormány milliárdokkal támogatja a projektet és az infrastruktúra fejlesztését is vállalta saját költségén. Ennek azért van jelentősége, mert a jelenlegi víz- és energiaellátása az ipari parknak nem elegendő egy ilyen méretű üzem kiszolgálásához.

A CATL-nél azzal próbálják nyugtatni a kedélyeket, hogy az egész gyárat napelemekkel látják el, melyek nagyjából 18 megawattot termel majd ki a tervezett 300-as csúcsfogyasztásból. Emellett a felhasznált víz nagyjából 70 százaléka újrafelhasználható szürkevízből lesz majd.

Szilágyi azt is elmondta, hogy lehetőség szerint a debreceni embereket szeretnék foglalkoztatni és eleinte csak a betanítás miatt hoznak majd ide kínai munkásokat. Emellett kiemelte, hogy nem tudja, milyen lesz a munkaerőpiaci viszony, mire a gyár elkészül, nem tudja, kik fognak ott dolgozni. Egy kutató szerint egyébként főleg külföldi munkások.

Sturcz Bertalan/ Alapjárat