November közepén a rendőrök három napon keresztül ellenőrizni fogják az autósokat, a közúti ellenőrzés mellett tájékoztatással és felvilágosítással segíti a téli közlekedésre való felkészülést az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Schanda Tamása parlamenti államtitkár elmondta, hogy Magyarországon évtizedről évtizedre csökkent azoknak az embereknek a száma, akik közúti balesetekben veszítették el az életüket. 2019-ben sem festett rosszul az összkép egy ideig, aztán szeptemberben 56-an, míg októberben 71-en haltak meg a magyar utakon. A drámaian romló statisztikai adatok miatt a rendőrség vörös kódot rendelt el, tette hozzá a politikus.

A november 19-21-én tartandó tematikus közúti ellenőrzéseken a járőrök vizsgálni fogják

  • a téli gumik állapotát, típusazonosságát,
  • a téli szélvédőmosó folyadékot,
  • az ablaktörlőt,
  • a fagyállót,
  • a külső világítótesteket
  • és a fényvisszaverő mellény meglétét.

Schanda Tamása hangsúlyozta, hogy a razzia célja nem az lesz, hogy a rendőrök minél több autóst megbírságoljanak, a balesetmegelőzésen lesz a hangsúly. Ugyanezt a szöveget mondta el Berzai Zsolt alezredes, amikor kiderült, hogy  komoly pénzbüntetésben részesülhet az, aki nem készíti fel rendesen az autóját a télies időjárásra.

Schanda azt is bejelentette, hogy a magyar kormány 3200 milliárd forintot elkölt a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére. A beruházás célja az, hogy Magyarország bármely pontjáról fél órán belül el lehessen érni egy négysávos utat.  

Ha kíváncsi vagy az autós világ aktuális híreire, akkor nézd meg az Alapjárat hírműsorát!