Komoly pénzbüntetésben részesülhetnek azok az autósok, akik nem készítik fel rendesen az autójukat a télies időjárásra. Az öregebb autók pedig a műszaki vizsgán is elvérezhetnek, erre figyelmeztet Berzai Zsolt alezredes, az ORFK-OBB főtitkára.

Két hete, 2019. október 27-én állítottuk át az órákat, akkor váltottunk téli időszámításra. Most már az időjárás is kezd télies lenni, reggel sokan sötétben indulnak munkába, délután négykor pedig már kezd sötétedni. Ez természetesen a közlekedésre is kihat, rosszabb látási viszonyok között értelemszerűen óvatosabban kell vezetni, és rendszeresen ellenőrizni kell az autót.

Vannak olyan autósok azonban, akik kicsit lezseren kezelik ezt a témát, pedig komoly bajba kerülhet az, akinek az autóján nem működnek megfelelően a lámpák, és ez ki is derül egy közúti ellenőrzés során. Enyhébb esetben figyelmeztetéssel megússza a sofőr, súlyosabb hiányosságok esetén helyszíni bírságot is kiszabhatnak a rendőrök, amelynek a tétele 5-től 50 ezer forintig terjedhet.

Hibásan működő első fényszóró szemből fotózva

A 15-20 éves kocsik esetében különösen körültekintően kell eljárni, azok az öreg verdák, amelyek nem felelnek meg a KöHÉM vonatkozó rendeletének, a műszaki vizsgán sem mehetnek át. Persze sokan trükköznek, de ez nem éri meg a szakemberek szerint.

„A matt fényszórókat általában alkohollal szokták egy kicsit megdörzsölni a mérés előtt, hogy valamivel több fényt engedjenek át. Ez addig oké, hogy így átmegy az autó a vizsgán, de pár óra, vagy nap múlva ugyanolyan matt lesz a búra, mint előtte. A figura nagyon örül, hogy papíron rendben van minden, és még spórolt is egy kis pénzt a trükközéssel, de annak már kevésbé fog örülni, ha mondjuk éjjel egy kamion balesetveszélyesen kikanyarodik elé, mert nem veszi észre a forgalomban, annyira rosszul világít a lámpája” – mondta a Pénzcentrumnak egy autószerelő, aki korábban vizsgáztatott is.

Berzai Zsolt alezredes egyébként hangsúlyozta, hogy nem az a rendőrség célja, hogy minél több büntetést ki tudjon szabni, a hatóság a szigorú fellépéssel szeretne elébe menni a baleseteknek.

Ha kíváncsi vagy az autós világ aktuális híreire, akkor nézd meg az Alapjárat hírműsorát!