Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
kedd - 2023. december 05.
-0.5 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Fogadták az alsózsolcaiak az akkufeldolgozó üzemet: „Menjetek haza, menjetek a kurva anyátokba!”

2023. szeptember 01. | 11:04

Először felhúzták az üzemcsarnokot a feldolgozóhoz, majd megmutatták belülről a helyieknek, akiket felháborított az egész.


Frissítés (09. 22.): A szlovén Andrada vállalat visszavonta engedélykérelmét arra vonatkozóan, hogy akkumulátor-újrahasznosító üzemet létesítsen Alsózsolcán. Erről Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, majd Erdei Sándor Zsolt - művésznevén Rokker Zsolti - helyi képviselő számolt be egy-egy Facebook-bejegyzésben.

A volt humoristából lett politikus elmondta, hogy érdemes volt tüntetni, mert most végre győztek. Hozzátette, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye nem lesz a Fidesz kormány hulladéklerakója és veszélyes anyag-feldolgozó üzemeinek telephelye.

Ezzel a döntéssel egyébként még nincs vége a dolognak, hiszen az Andrada nem adta fel a projektet. Csupán a tempóból vettek vissza, és a hatóságok helyett saját maguk végeznek környezeti hatásvizsgálati eljárást. Elmondták, hogy értik a helyiek aggodalmát a veszélyes anyagok miatt és komolyan is veszik azt, ezért a vizsgálattal kapcsolatban folyamatosan egyeztetnek majd a lakossággal, civil szervezetekkel, az önkormányzattal és az illetékes hatóságokkal is.


Ismerjük a magyar kormány azon tervét, hogy akkugyártó nagyhatalommá tennék Magyarországot, miközben ezt a lakosok nem támogatják annyira. Ehhez hozzátartoznak a használt akkumulátort feldolgozó üzemek is.

Egy ilyet pont nemrég állítottak le számos szabálysértés miatt Bátonyterenyén. Itt nem csak egy szabálytalanul működő gép robbant fel, de még az ellenőrzésre érkezett kormánybiztosok is rosszul lettek az üzem területén.

Így hát joggal aggódtak az alsózsolcai lakosok annak kapcsán, hogy hozzájuk is egy hasonló vállalatot telepítene a kormány. Erről Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt korábban.

A megszokottól eltérően most nem egy kínai, hanem egy Andrada nevű szlovén cég épített üzemcsarnokot a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei településen. Ezt még egyelőre nem rendezték be, így a vállalat vezetése ide szervezett egy fórumot, ahol megmutatják a helyeiknek a gépek leendő helyét és a gyártástechnológiát.

Amikor az előadás után a helyi lakosok kérdéseket tehettek volna fel a helyzettel kapcsolatban, akkor elszabadult a pokol. Bár már az előadás előtt is voltak indulatos felszólalások, az egyik lakos például azt kiabálta be a sorok közül, hogy „Menjetek haza, menjetek a kurva anyátokba!”.

Érdekessége a dolognak, hogy a projektet még maga a helyi polgármester sem támogatja. A legtöbb kifogás amiatt van az üzemmel szemben, hogy szigorúan védett vízbázisú helyre telepítették a hozzá tartozó csarnokot.

A helyiek kifogásolták a prezentáció minőségét és milyenségét is. Többen azt mondták, hogy tele volt helyesírási hibákkal és az egészen érződött, hogy csak nyugtatás képpen összecsapták a helyi lakosoknak.

A fórum végén a helyiek közel jártak ahhoz, hogy meglincseljék az Andrada képviseletét, ezért a biztonsági embereknek kellett fellépniük. A körülmények és a hangulat egyébként nagyon hasonló, mint a debreceni giga-akkumulátorgyár miatt megtartott közmeghallgatásokon.

Az Andrada egyébként tízmilliárd forint értékben hajtana végre beruházást Magyarországon, ezzel az eddigi legnagyobb szlovén projekt, ami itthon megvalósult. Ehhez a kormány 4,7 milliárd forint támogatással járul hozzá, és amikor elkészülnek, akkor akár évi tízezer tonna akkumulátort tudnak majd újrahasznosítani.


Az ügy kapcsán az Andrada is kiadott egy közleményt, amely alább olvasható:

Mi, az Andrada tulajdonosai és vezetése, teljes mértékben értjük és komolyan vesszük az akkumulátor-újrahasznosítási technológiák keltette lakossági aggodalmakat. Vállalatunk az európai uniós üzleti normák szerint működik, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a közvélemény kérdéseit. Ezért azt a felelős döntést hoztuk, hogy a legmagasabb követelményeket is idő előtt teljesítjük, így bizonyítva a technológiánk biztonságát és fenntarthatóságát a legszigorúbb környezetvédelmi szempontok alapján. Az előzetes vizsgálati eljárás helyett - megelőzve a hatóság esetleges ilyen irányú kérését - környezeti hatásvizsgálati eljárást indítunk, amelynek részleteiről folyamatosan tájékoztatjuk a nyilvánosságot. A kérelmünkhöz szükséges dokumentumokat kibővítjük, hogy a lakosság, a civil és szakmai szervezetek, valamint az önkormányzat és az országos hatóságok minden kérdésére megnyugtató, transzparens választ adjunk.

Bízunk benne, hogy így minden részletre kiterjedő, megnyugtató választ fogunk adni az új üzem biztonságával kapcsolatos valamennyi kérdésre, kivétel nélkül minden érintett számára. Ezért betekintést nyújtunk a helyi közösség mellett a szakmai, civil és politikai döntéshozók számára is a részletes dokumentációba. Mindezzel a vállalatunk megerősíti az elkötelezettségét amellett, hogy maradéktalanul megfeleljen minden hazai és európai uniós környezetvédelmi, illetve biztonsági szabályozásnak.  

A dokumentumok és a folyamat átláthatóságának biztosítása mellett folyamatosan egyeztetünk a település vezetőivel, civil szervezeteivel és a hatóságokkal, hogy a közelben élő emberek minden információt megkapjanak, így biztosak lehessenek abban, hogy a tervezett létesítmény semmiféle kockázatot nem jelent a biztonságukra és az egészségükre.


Alapjárat
Nagyobb hatótávval és finomabb vonalakkal rúgta be az ajtót az új Tesla Model 3 Bruttó félmilliós bónuszt fizet a BKV az új sofőröknek és az őket toborzó kollégáknak is

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!