2023. augusztus 09. | 14:09

A vállalat gyakran hajtott végre engedély nélkül szabálytalan műveleteket a magyarországi üzemében, korábban még a szakemberek is rosszul lettek az ellenőrzés során.

Nemrég robbanás történt a SungEel HiTech Hungary Kft. bátonyterenyei akkumulátorfeldolgozó üzemében. Az eset kapcsán a rendőrség nyomoz, ennek kapcsán a Népszavának adott ki információkat az Országos Rendőr-főkapitányság.

Elmondták, hogy az előzetes szakvélemény szerint a koreai vállalat nem csak a hulladékgazdálkodás rendjét sértette meg, de foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetést is végrehajtott. Ezeket a tényállásokat az indokolja, hogy a robbanás előtt egy új technológiát teszteltek.

Ennek a rendszernek viszont sem engedélye nem volt az illetékes hatóságoktól, de még csak be sem jelentették, amely kötelességük lett volna. Emellett a berendezés, amivel akkumulátorokat dolgoztak volna fel, 85 elemében tért el a szabályos formától, nem véletlenül nem kaptak volna engedélyeket.

A vállalatnak egyébként nem ez volt akkor az egyetlen szabálytalan működésből fakadó kihágása. A lap információi szerint a veszélyes anyagokkal foglalkozó hatóság korábban mintát vett a helyszínen, és több emberre veszélyes anyagot is találtak az üzem körül. Voltak olyanok, amelyek felső egészségügyi határértéke a megengedett háromszorosa volt.

A vállalatot hasonló szabálytalanságok miatt korábban többször is megbüntették néhány tíz millió forintra. A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal eddig összesen 100 millió forintot szabott ki bírság gyanánt a vállalatra.

Ez valószínűleg nem lehet akkora érvágás a gödi és komáromi akkumulátorgyárak hulladékát feldolgozó cégnek. Hiszen a tavalyi évben az árbevétele elérte a 18 milliárd forintot, ehhez képest elhanyagolható a bírságok összege.

Az eset kapcsán a helyiek egyébként tüntetést is szerveztek korábban Bátonyterenyén. Erről a 444.hu készített videót, amelyben többen is elmondták, hogy bár a beruházásról tudtak, azt nem árulták el nekik, hogy mi épül pontosan. Többen is aggódnak a levegő minőségének romlása és a további balesetek miatt.

A bátonyterenyei eset egyébként jól megmutatja, hogy Magyarországon az emberek miért szkeptikusak az akkugyárakkal szemben. Nem a technológia és a gyártás a legfőbb probléma, hanem a jogszabályi keretek, az enyhe büntetések és ezek miatt az emberek bizalmának hiánya.

Komka Péter/ MTI