A Használtautó.hu felmérése szerint a KSH adatok elavultak

Közzétéve:
2019-12-09, 14:26

20. évfordulója alkalmából a Hahu önálló felmérést indított, 12 000-en válaszoltak

A Használtautó.hu idén ünnepli 20. évfordulóját, ennek okán előkapták az öregedő KSH adatokat, és jól megkérdezték felhasználóikat különböző autós dolgokról. Közel 12 000 válasz érkezett hozzájuk, olyan kérdésekre, miszerint, milyen idős az autó, amivel közlekednek, melyek a legkeresettebb használtautó modellek az országban, a nők tényleg jobban kötődnek első autóikhoz és hogy milyen gyakran cseréljük le járgányainkat.

Kezdjük is az első két kérdéssel, amely különbséget eredményezett a nők és a férfiak között. Mégpedig, hogy mennyire kötődnek a nemek első autóikhoz, és milyen gyakran cserélik le azokat. A megkérdezettek válaszai alapján a nők nem csak a házasságban tartanak ki tovább, autóikat is hosszabb távon dédelgetik, mint a férfiak.  A hölgyek 33%-a 3 éven belül egyszer sem vált autót első járgánya után, a férfiak 31%-a 3-nál is többször.

Női sofőr, vezetésközben, két kezével a kormányt tartva, autópályán

A KSH adatai szerint jelenleg 14,2 éves az átlagéletkora az autóállománynak Magyarországon, a Hahu felmérései a következő eredményeket hozták. A megkérdezettek 34%-ának 11-15 éves, további 23%-nak 16-20 éves, 12%-nak pedig 20 évnél is idősebb autója van. Vagyis a válaszadók több, mint egyharmada 16 évesnél is öregebb autót hajt, mely tulajdonosok között elenyésző számban vannak a hobbiból öreg autót tartók, és nagy számban azok, akik egyszerűen nem engedhetnek meg maguknak fiatalabbat.

A válaszadók legnagyobb hányada 1 és 3 millió forint között keres járművet a weboldalon, ez 39%-ot jelent számokban kifejezve, 22%-a a felhasználóknak 500 ezer és 1 millió forint között, 13% 500 ezer forint alatt keresgél. 3 és 5 millió forint közötti gépekre a válaszadók 15%-a hajt, és 5 millió forintnál többet csupán 11% képes költeni egy használtautóra. A nők 25%-a vásárolt 500 ezer forint alatt, míg a férfiaknál egy csupán 12%. Ennek valószínűsíthetően anatómiai okai is vannak, hiszen sok városi kisautó rettentően szűkös egy jól megtermett férfiember számára, az apró nők azonban gond nélkül elférnek bennük, és jó részt ilyen modellek töltik ki ezt az ársávot a használtautó piacon.

„Átrendeződés is látható a piacon, tavaly a 3-10 millió forintos ársávban még az Audi A4 és A6 modellekre, valamint a BMW 3-as sorozatára indult a legtöbb keresés, a Skoda Octavia csak a negyedik helyen állt, míg a modellpreferencia nélküli, most itt leginkább jellemző Mercedes-Benz keresések csak az ötödik helyen szerepeltek. A változás egyébként nem az említett modellek keresletének csökkenéséből, hanem például a használt Mercedesek átlag feletti keresletbővüléséből adódik. Míg a Használtautó.hu kereséseinek száma idén általánosságban 21 százalékkal nőtt, a 3 millió forint feletti ársávban a modellmegkötés nélküli Mercedes-keresésekből 81 százalékkal többet regisztráltunk. Viszont összességében, import, tulajdonosváltás és keresés szerint jelenleg az Opel Astra a piac legnépszerűbb használt autója” – mondta Katona Mátyás, az idén 20 éves Használtautó.hu szakértője.

BMW 5 F10 egy parkolóházban szemből

Az alacsony (3 millió forint alatti) árkategóriában a legkeresettebb modell az Opel Astra és a Ford Focus, valamint modell megjelölés nélkül BMW gépek. A 3 és 10 millió forint között elérhető autók csapatában pedig a Mercedes-Benz és a BMW termékek viszik a prímet, mondhatni fej-fej mellett haladva, valamint belépett a képbe egy konkrét modell is a Skoda Octavia.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Ezek a legmegbízhatóbb, használt városi kisautók!
2018. szeptember 13.
Készítettek egy felmérést, melynek függvényében több mint 18 000 embert kértek meg, hogy számoljanak be használt kisautójuk megbízhatóságáról!
Műszaki vizsga
2019. január 17.
Ha ismered egy autó előéletét, akkor tudod, mit veszel. Ennyi minden vásárlónak jár, hogy jó üzletet köthessen. Szerencsére ezt már otthonról is megteheted.

További hírek