Hivatalos: A Honda bezárja angliai üzemét

Közzétéve:
2019-02-19, 13:15

Egy ideje terjedt a hír, miszerint leáll a swindoni gyáregység, most azonban sajtótájékoztatón jelentették be a dolgot

A Honda nem az első gyártó, amelyik megkérdőjelezi a brit autóipar jövőjét. A friss bejelentés szerint az évi 160 ezer Civic modellt gyártó swindoni üzemet 2021-ben felszámolja a japán gyártó. A gyáregység 3500 alkalmazottat foglalkoztat, a Honda azonban azt kommunikálja, hogy nem a brexit bizonytalan kimenetele miatt hozták meg ezt a döntést. A hivatalos álláspont szerint „a globális autóipari változásokra reagáltak” ezzel a lépéssel, nem pedig a britek márciusi EU-ból való esetleges rendezetlen kilépése a legfőbb oka a délnyugat-angliai üzem felszámolásának.

Honda Civic a gyártósoron

A gyártó továbbá azzal indokolta a döntését, hogy az elektromos járművek fejlesztésére kell fektetniük a hangsúlyt. Az tény és való, hogy a Honda kicsit késve szállt be az elektromos versenybe, most azonban egy jelentős átszervezés van kilátásban a vállalatnál. A brit kormány lesújtónak nevezte a döntést, mely nemcsak a helyi, de a teljes brit ipart nagyon érzékenyen érinti.

„A bekövetkezett globális autóipari változásokra gyorsan kell reagálnunk, az elektromos autókra való átállásra fókuszálunk, hiszen többek közt a vásárlói igények is ezt sürgetik” – mondta Ian Howells, a Honda európai vezetője.

Honda Civic elölről

A swindoni gyáregységben összeszerelt autók 90 százalékát az EU-ban és amerikában értékesítik, így fontos eleme ez a brit exportnak. Először áprilisban terveznek egy többnapos leállást, mellyel az alkatrészellátás esetleges akadozását igyekeznek kompenzálni. A Honda már korábban felhívta a brit kormány figyelmét arra, hogy az EU-ból való rendezetlen kilépés komoly problémákat okozhat az autóiparban is. Mivel a Honda is csak egynapi termeléshez elegendő alkatrészt tart raktáron, ha minden szállítmányt vámvizsgálatoknak vetnek majd alá, az több millió fontos bevételkiesést jelentene évente a japán gyártónak.

Korábban a Nissan is bejelentette, hogy az új X-Trail gyártását már nem Nagy-Britanniában valósítják meg. A Land Rover és a Ford is súlyos bevételkieséseket regisztrált az utóbbi időszakban, mely leépítésekkel is járhat az angliai üzemekben.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

BBC

Kapcsolódó írások

Ronny Urland Honda motoros Trabant 601S-je
2019. október 09.
Az európai hegyi felfutó sorozaton pirított a Honda motoros Trabant.
Honda is önvezető rendszert fejleszt
2017. június 08.
A Honda célkitűzése, hogy 2025-re vezetés közben alhasson a sofőr, ne kelljen folyamatosan az utat figyelnie, valamint hogy az utazással töltött idő szórakoztató legyen

További hírek