A Hyundai szerint közel 37 ezer féle vezetési stílus létezik

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2019-12-09, 12:35

A koreaiak által elvégzett tanulmány összesen 36 750 különböző stílust számolt össze.

A koreai gyártó az önvezető rendszerek fejlesztése közben tanulmányozta, hogy az emberek hányféle stílusban is vezetnek valójában. A 2 000 ember megkérdezésével elvégzett felmérés során azt tapasztalták, hogy a vezetési stílust különféle faktorok befolyásolják, úgymint az életkor, a nem, a vezetési tapasztalat, az éppen vezetett autó típusa, a lelki állapot vagy a zene, amit hallgat a sofőr.

Hyundai vezetési stílus felmérés

A kérdőívet kitöltők 28%-a vallja magát tapasztalt és magabiztos vezetőnek, 19% úgy érzi, hogy nyugodt a volán mögött, míg 7-7% mondja, hogy ideges, illetve kifejezetten agresszív vezetés közben. Nem meglepő, hogy a férfiak vannak túlnyomó többségben azok között, akik magabiztosnak és jó sofőröknek tartják magukat, a nők pedig magasabb arányban félnek vagy izgulnak vezetéskor.

Érdekesség, hogy 92% mondja magáról, hogy soha sem dudál rá a másik autósra, 42%-uk pedig mindig kiengedi a megállóból az elindulni készülő buszokat, és 37% állítja, hogy sosem felejti el megköszönni a többi közlekedőnek, ha előzékenyek voltak vele szemben. Itt fontos megemlítenem, hogy a felmérés az Egyesült Királyságban készült, nem Magyarországon, lehet, hogy itthon mások lennének ezek a számok.

agresszív vezetési stílus

Az emberek ötöde bizony még messze nyugaton is inkább rálép a gázra a sárgánál ahelyett, hogy megállna és megvárná a következő zöld jelzést. A felmérés kimutatta, hogy a villanyautóval közlekedő sofőrök között sokkal többen vallják magukat nyugodt vezetőnek, mint a hagyományos belsőégésű motorral szerelt autók vezetői között. Ennek oka valószínűleg abban keresendő, hogy a hatótáv megőrzésének legjobb módja a nyugodt, lassabb vezetés.

A Hyundai ezen felül elvégzett egy saját tesztet is, mely során szenzorokkal vizsgálták a sofőröket vezetés közben, hogy alátámasszák mért adatokkal is a felmérés állításait az elektromos autók és a hagyományos járművek közötti különbségekre vonatkozóan. A körülményeket (időjárás, lelkiállapot, zene, stb.) és a tesztalanyok minden mozdulatát rögzítették, kezdve a pedálok kezelésének sebességétől a szívritmuson át egészen a vezető pupillájának tágulásáig.

Az eredmények messzemenőkig alátámasztották a felmérésnek azon pontját, hogy az elektromos autóval közlekedők valóban finomabban kezelik a gépkocsit és lassabban is vezetnek, mint azok, akik hagyományos autót vezetnek. Sokan sokszor mondták már, hogy a villanyautózás szemléletformáló, ha terjedésükkel egy nyugodtabb, kevesebb balesettel együtt járó korszak köszönt be, akkor jöjjenek csak azok az elektromos járművek.

Kapcsolódó írások

Suzuki Vitarák sorban egy kereskedés udvarán többféle színben
2019. december 09.
20. évfordulója alkalmából a Hahu önálló felmérést indított, 12 000-en válaszoltak
Ezek a legmegbízhatóbb, használt városi kisautók!
2018. szeptember 13.
Készítettek egy felmérést, melynek függvényében több mint 18 000 embert kértek meg, hogy számoljanak be használt kisautójuk megbízhatóságáról!

További hírek