hétfő - 2022. november 28.
3.5 °C
gyenge köd
alapjarat.hu logo
95 638 Ft
100 714 Ft
D 705 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Ilyen autót vennének a magyarok, ha a pénz nem számítana

2021. szeptember 16. | 13:32

Úgy tűnik, hogy idehaza is csökken a hagyományos autók népszerűsége.

A magyarok 33 százaléka tisztán elektromos autót vásárolna, ha szabadon dönthetne erről. 32 százalékuk konnektorról is tölthető hibridet, 12 százalékuk pedig sima hibridet vásárolna – derült ki a Napi.hu megbízásából készített friss közvélemény-kutatásból.

A kutatás szerint a nők inkább a hibridekkel közlekednének, összesen 49 százalékuk választana ilyen hajtáslánccal szerelt autót, villanyautót csak a 27 százalékuk szeretne. Ezzel szemben a férfiak 40 százaléka teljesen elektromos kocsit vásárolna, ha tehetné, 38 százalékuk pedig a hibridre voksolna. A belső égésű motorral rendelkező autók a nőknél és a férfiaknál is 25 százalék alatti aránnyal zárták a kutatást.

A fiatalok körében különösen népszerűek a villanyautók, a 18-29 évesek 42 százaléka szeretne ilyen típusú járművet birtokolni. A középkorúak inkább hibridpártiak, a 40-59 éves korosztály kevésbé rajong a zéró károsanyag-kibocsátású technológiáért.

A diplomások majdnem fele konnektoros hibridet szeretne, tisztán elektromos kocsit csak a 26 százalékuk venne. A középfokú végzettségűek 37 százaléka maradna a hagyományos autók mellett, ők egyelőre nem ültek fel a villanyautósoktól hemzsegő hype-vonatra.

A nagyobb városokban jelentősnek mondható a villanyautók és a konnektoros hibridek támogatottsága, ami magyarázható azzal is, hogy ezek az autók ingyen parkolhatnak a jelenlegi szabályozás szerint, hiszen jár nekik a zöld rendszám. A községben lakók 30 százaléka a hagyományos autókat részesítené előnyben, míg utóbbiak a többi településtípusnál 11-27 százalékos eredményt értek el.

Magyarországon a hibridek és elektromos autók az újautó-eladások 45 százalékát tették ki idén, miközben a benzinesek és a dízelek közösen 55 százalékos részesedést mondhattak magukénak, írja a Napi.hu. A hibridek és villanyautók egyre nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak a tortából a piacon, persze kérdés, hogy mennyire lesz tartós a trend.

A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!