2021. szeptember 11. | 00:55

Sosem kapott még ennyi autó zöld rendszámot egy hónap alatt.

A 2021-es lakossági e-mobilitás pályázat keretében biztosított 3 milliárd forintnyi állami támogatás rekordidő alatt fogyott el, így számítani lehetett rá, hogy amint felpörög a megrendelt villanyautók átadása, az látványosan meg fogja dobni a Magyarország útjain közlekedő zöld rendszámos autók számát is.

Augusztusban folyamán az 5E, vagyis a tisztán elektromos hajtással rendelkező járművek kategóriájában összesen 856 darab autó kapott zöld rendszámot hazánkban. Ennek köszönhetően nemcsak az idei év legjobb eredményét hozta a hónap, de egyúttal a tavaly decemberi számokat is sikerült felülmúlni, amikor a gyártók igyekeztek minél több megrendelést kiszállítani annak érdekében, hogy ezáltal javítsák a flottaátlagukat, és megfeleljenek az Európai Unió flottaátlagra vonatkozó emissziós előírásainak.

Ugyanakkor a tisztán elektromos autókat leszámítva, rekorddöntésre egyik másik zöld rendszámos kategóriában sem került sor. A hatótávnövelő elektromos (5N) járművek csoportja 416 darabbal bővült a nyár utolsó hónapjában, ez éppen annyi, mint az idei legjobbnak számító június eredménye. A tölthető hibridek (5P) száma 180 darabbal növekedett, ami, ha az a 2021-es évet tekintjük, egy teljesen átlagos havi teljesítménynek felel meg. Az idei évben ebben a kategóriában a március hozta a legjobb eredményt 197 darabos gyarapodással. A többek között az üzemanyagcellás járműveket is magába foglaló egyéb nulla emissziós (5Z) kategóriában ezúttal nem változott a helyzet. Itt továbbra is két darab autót találunk.

A magyarországi zöld rendszámos autók állománya augusztus folyamán összesen 1452 darabbal növekedett. Ez szintén új havi rekordnak számít. Az eddigi legjobb eredményt 2020 decemberében regisztrálták, amikor 1443 járműre pattintották fel a zöld rendszámot.

Igazán látványos a különbség, ha az egy évvel ezelőtti statisztikákhoz mérten vizsgáljuk a változásokat. 2020 augusztusában a környezetbarát járműállomány 763 darabbal gyarapodott, ebből összesen 374 darab volt a tisztán elektromos autók száma. Ennek fényében az idei év nyolcadik hónapja 90,3 százalékos növekedést hozott a zöld rendszámos autók számában 2020 azonos hónapjához mérten. Ami a tisztán elektromos autókat illeti, csaknem 129 százalékos a gyarapodás a tavalyi augusztushoz képest.

Jelenleg összesen 35 808 darab zöld rendszámos autó közlekedik Magyarország útjain. Ennek a mennyiségnek 47,2 százaléka, azaz 16 901 darab a tisztán elektromos meghajtású járművek száma. A 2020 augusztusának végén regisztrált 22320 darab zöld rendszámos autóhoz képest ez egy év alatt nagyjából 60 százalékos gyarapodást jelent.