2021. december 21. | 09:08

A kormány kisebb zűrzavart idézett elő a bevált gyakorlat megváltoztatásával.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több mint 400 ezer autósnak írt levelet, mivel az érintettek rossz helyre fizették be a gépjárműadót. A fizetési értesítőt azok kapták kézhez a napokban, akiknek 2021. november 23-án legalább 1000 forint gépjárműadó-tartozásuk volt.

A „súlyadót” a korábbi évtizedekben a helyi önkormányzatokhoz kellett befizetni, a befolyt összeg 60 százaléka aztán az állami kasszába vándorolt. A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetre hivatkozva azonban az állam megváltoztatta a szabályt, 2021. január 1-től az adóhatósághoz kerül a teljes összeg. Az önkormányzatok emiatt az intézkedés miatt közel 35 milliárd forinttal lettek szegényebbek, írja az mfor.hu.

Sokan azonban – megszokásból vagy figyelmetlenségből – továbbra is az önkormányzatokhoz juttatták el a gépjárműadót, elsiklottak afelett, hogy immáron nem a helyhatóságoktól, hanem a NAV-tól kaptak felszólítást az összeg elküldésére, amit minden évben két részletben kell megfizetni.

Decemberben 21 285 gazdálkodó és csaknem 383 ezer magánszemély kapott újabb fizetési értesítőt, vagyis a hazai gépjármű-tulajdonosok közel 7,5 százaléka intézett magának plusz utánajárást. A rossz helyre befizetett gépjárműadók nem kerültek át automatikusan a hatósághoz, annak visszaszerzése a tulajdonos feladata az úgynevezett visszatérítési kérelem benyújtásával.

Még egy változás: idén ezer forintra kerekítve kellett megfizetni a gépjárműadót, 2022-től azonban ismét forintra pontos összegben kell megfizetni azt.

„Ennek oka, hogy 2022. január 1-jén módosul az adózás rendjéről szóló törvény, és a gépjárműadó bekerül azon adónemek közé, amiket kerekítés nélkül kell megfizetni” – közölte a NAV.