2022. március 08. | 08:57

Sajnos a mostani bejelentés végére is oda kell biggyeszteni a de szócskát.

December végére 43,7 ezer forintra mérséklődött a személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (KGFB) átlagos állománydíja, a csökkenés mértéke a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss negyedéves KGFB-indexe alapján 1,5 százalék volt 2021 utolsó három hónapjában.

Budapesten jelentős, 7 százalékos visszaesés történt, a nem fővárosi átlagdíjak viszont két negyedév óta stagnálnak, így az országos átlagdíj csak 1 százalékkal mérséklődött éves alapon, közölte a jegybank. A kárráfordítások összege ugyanakkor 13 százalékkal emelkedett 2021 utolsó negyedévében 2020 hasonló időszakával összehasonlítva.

Mivel a kárgyakoriság nem nőtt, a jelenség hátterében az egyre inkább megélénkülő autóhasználat, illetve a szerviz- és alkatrészárak drágulása áll, jelezte az MNB. Az árcsökkenés mindemellett átmeneti lehet, figyelmeztet a Napi.hu, a károk és a díjak közötti olló fokozatosan zárul.

Autóbaleset

Ha a mostani trendekben nem áll be 180 fokos fordulat, a korrigált index visszatérhet a pandémia előtti időszakra jellemző 110 százalékos értékhez, jelezte a portál. A változásra azért van esély, ha május közepén valóban kivezetik a benzinár-stopot, az pedig drasztikus hatással lehet az autóhasználat nagyságára, simán lehet, hogy onnantól kevesebben ülnek kocsiba, mert spórolni szeretnének az üzemanyaggal. 

Ami a többi járműkategóriát illeti, az egyedi szerződéses buszok, nehézpótkocsik, illetve a taxik átlagdíjai csökkentek, ezzel szemben a motorok, segédmotorok esetében drágulás volt tapasztalható. A flottás szerződések díjai a nehézpótkocsik kivételével mindenütt emelkedtek 2021 végén.

Jó hír, hogy már van olyan felület, sőt, applikáció is, aminek köszönhetően nem fogsz megfeledkezni az autóddal kapcsolatos határidőkről. Regisztrálj ingyenesen az ECDH oldalán, és máris beállíthatsz egy figyelmeztető eseményt a megfelelő időpontra.