2021. október 22. | 10:05

Az új irányelv pozitívan érinti az európai autósokat.

Az Európai Parlament 689 szavazattal, három ellenszavazat és négy tartózkodás mellett elfogadta a gépjármű-felelősségbiztosításra vonatkozó új szabályokat. Ezek garantálják, hogy a közlekedők egyenlő elbírálásban részesüljenek az uniós tagállamokban.

Az új regulák védelmet nyújtanak a balesetben érintetteknek függetlenül attól, hogy Európán belül hol érte utol őket a balszerencse. A frissen meghatározott irányelv bezárja azokat a kiskapukat, amelyekre a mostani gépjármű-felelősségbiztosítási jogszabályhalmaz lehetőséget ad.

Az elfogadott rendelet garantálja, hogy a balesetet szenvedők akkor is hozzájussanak a nekik járó összeghez, ha a biztosítócég menet közben fizetésképtelenné válik. A kártörténeti igazolások összehangolása révén a biztosított a jövőben nem kerül hátrányos helyzetbe, ha más tagállamba költözik. A biztosítást kereső autósok pedig új, ingyenesen használható és független felek által működtetett ár-összehasonlító eszközök segítségével hasonlíthatják össze a különböző díjakat és biztosításokat. Kérdés, hogy ez utóbbi mennyire érinti hátrányosan a független biztosítási alkuszok munkatevékenységét.

A jogszabály a tagállamokban egységesíti a biztosítási fedezet kötelező legalacsonyabb mértékét, hogy a kárvallottak mindenhol legalább egy bizonyos összeget megkaphassanak. Ha a tagállamok más, magasabb szintű fedezetet írnak elő, akkor értelemszerűen az érvényesül. A 14 km/óránál lassabban haladó járművekre (például a kerti traktorokra vagy az e-rollerekre) és a kifejezetten versenyzésre épített járművekre nem vonatkoznak a szabályok, ezt a kitételt a túlszabályozás elkerülése érdekében fogadták el.

Az ideiglenes megállapodást a Parlament után a Tanácsnak is hivatalosan jóvá kell hagynia, majd az irányelvnek meg kell jelennie az Európai Unió Hivatalos Lapjában. A tagállamoknak két évük lesz arra, hogy azt átültessék saját jogrendjükbe.

Így vagy úgy, de a kötelező biztosítást be kell fizetni, ehhez pedig egy nagyon hasznos segítséget is tudsz használni. Az ECDH felületén, egy rövid regisztrációt követően már fel is tudsz venni egy eseményt a biztosítás befizetésére, sőt, ehhez egy értesítőt is be tudsz állítani. Így biztos nem felejted el a fontos határidőket.