Kitiltották az elektromos és hibrid autókat egy mélygarázsból Németországban

Közzétéve:
2021-02-19, 11:34

Az indoklás szerint az alternatív meghajtású járművek tűz esetén nagyobb kockázatot jelentenek.

Miközben az autógyártók folyamatosan jelentik be elkötelezettségüket a károsanyag-kibocsátástól mentes jövő mellett, az átállás nem megy egyik napról a másikra. A 2030-as céldátumig még közel egy évtized van hátra, addig azonban számos kérdőjelet kell kiegyenesíteni az alternatív meghajtású járművekkel kapcsolatban. Az egyik ilyen az akkumulátorokkal kapcsolatos tűzesetek kezelése. Az Amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Ügynökség tavaly közzétett jelentése alapján a szakemberek egyelőre nem rendelkeznek a megfelelő felkészültséggel.

A német InFranken című kiadvány információi szerint a németországi Kulmbachban nem is szeretnék vállalni a kockázatot. Az egyik helyi mélygarázs vezetése ugyanis úgy döntött, kitiltja az összes elektromos és hibrid autót a létesítményből. A döntés egy öt hónapon át tartó felújítás után született meg, melyre egy járművel kapcsolatos tűzeset miatt volt szükség.

„A jövőben az elektromos és hibrid autók nem használhatják a mélygarázst. A tűzoltók nem tudják kezelni az ilyen eseteket, hagyniuk kell leégni a járműveket. A parkoló ráadásul nem elég magas ahhoz, hogy esetleg ki lehessen emelni az égő autókat” - fogalmazott Michael Kuhnlein, városi építőmérnök.

parkolóházban takarító munkások

A szakemberek nem voltak tisztában azzal, hogy a lítiumionos akkumulátorokat csak különleges oltóvízzel lehet oltani és akár napokig is éghetnek. A tavaly szeptemberben történt balesetet egyébként nem egy alternatív meghajtású jármű, hanem egy régi Volkswagen Golf okozta. A történtek kapcsán a helyi mérnökök felfedezték, hogy az épület szerkezete nem tud ellenállni a hosszabb ideig tartó hőhatásnak.

2020 év elején egy norvégiai parkolóházban történt ijesztő tűzeset, melyet az első bejelentésekkel ellentétben mégsem elektromos jármű okozott. Tavaly novemberben a németországi Langenfeldben, feltehetőleg töltés közben gyulladt ki egy Opel Ampera-E – ezek tükrében talán érthető és védhető a mélygarázs vezetőinek döntése.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

A Ford 2 plug-in hibridet szán a kínai piacra
2017. április 07.
A Ford felfedte terveit a kínai piaccal kapcsolatban, hogy 2025-re széles palettával rendelkezzenek az elektromos, plug-in hibrid és egyéb elektromos járművekkel
Minden új Volvóban lesz elektromos hajtás
2017. július 06.
A svédek sem maradhatnak ki az ígérgetésből: csatasorba állítják a Polestart is, hogy 2019 után már minden Volvóban legyen villanymotor

További hírek