A Partisan Motors tavaly jelentette be, hogy nemzetközi szakemberekből álló csapatot állít össze, hogy megépítse a Lada Niva különleges kiadását Németország számára. A terepjárókat a Volgai Autógyárnak ajánlják. A Lada Niva Legend 50th Anniversary 50 példánya Magdeburgban készül.

Ez a Niva számos változtatással rendelkezik a normál modellváltozathoz képest. Többek közt megnövelt hasmagasságot, új, egyedi könnyűfém keréktárcsákat, BF Goodrich abroncsokat, kerékjárati ívbélést, masszív futóművet, tetősíneket és továbbfejlesztett fényszórókat is kapott. Belül a Lada fekete műbőrt visel, piros varrással.

Ezeket az új Nivákat a németországi Halberstadtban található Fahrzeuge Bögelsack Service & Verkauf GmbH-n keresztül lehet megvásárolni. A jármű kiskereskedelmi ára, adókkal együtt 19 900 euró (aktuális árfolyamon számítva durván 7,2 millió forint). Ez közel háromszor drágább, mint az orosz piacon kapható legolcsóbb háromajtós Niva Legend. Az autók mellé egy különleges plakettet és tanúsítvány is jár a gyártótól.

Az AvtoVAZ a régió szigorodó környezetvédelmi és emissziós normái miatt leállította a járművek szállítását az Európai Unióba. Ez arra kényszerítette a jubileumi kiadású Ladák gyártóját, hogy a hajtásláncot kínai márkáktól szerezze be; a részletek azonban továbbra is homályosak.

A Niva 1977-ben debütált, VAZ-2121 néven mutatkozott be. Bemutatása után egy évvel érkezett meg Nyugat-Európába, ahol hatalmas értékesítési sikereket ért el, és egy időben az európai 4x4-es szegmens 40 százalékát tette ki. Ennek az 50 különleges kiadású példánynak minden bizonnyal nem lesz nehéz otthonra találnia.